avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa de timbru in actiunile de drept civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa de timbru in actiunile de drept civil

Speta: intr-o actiune deschisa de tip 'calomnie/defaimare' in mass media de audienta nationala conform legii 276/2009 pentru daune de 250.000 de lei noi se plateste timbru de 6.611 lei.
Ce se intimpla cu aceasta taxa deja platita daca daunele primite in final ca urmare a deciziei judecatoresti este doar de 100.000 de lei noi ? Ce se intimpla daca daunele obtinute sint de doar 6.000 de lei noi?
In cazul in care atit reclamantul cit si piritul sint persoane de notorietate publica judecatorul ia in considerare gradul de afectare sporit al imaginii publice a victimei comparativ cu doi simpli cetateni fara acest tip de imegine?

In cazul acesteri spete nu ar trebui ca taxa de timbru sa fie exclusa conform urmatoarei decizii ?

Decizia nr.778/12.05.2009 a Curtii Constitutionale arata :"Legislativ, existenţa răspunderii patrimoniale pentru daune morale a fost recunoscută implicit prin art.15 lit.f1) din Legea nr.146/1997 privind taxele judiciare de timbru, text introdus în lege prin Ordonanţa Guvernului nr.11 din 29 ianuarie 1998, aprobată prin Legea nr.112/1998, în care se prevedea scutirea de taxa judiciară de timbru a acţiunilor şi cererilor, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, referitoare la „stabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice.” Reglementarea reprezenta un mod specific de apărare juridică a menţionatelor atribute ale personalităţii umane - caracterizate în art.1 alin.(3) din Constituţia României ca fiind valori supreme în statul de drept. În felul acesta se asigura accesul la justiţie, necondiţionat de plata unei taxe de timbru, persoanelor vătămate prin proferarea de expresii insultătoare, calomnii ori denigrări săvârşite pe orice cale, direct sau prin mijloacele de comunicare în masă.
Luând în considerare aceste raţiuni ale art.1 alin.(3) din Constituţia României care au justificat scutirea de taxe judiciare de timbru a acţiunilor având ca obiect stabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice, Curtea Constituţională constată că abrogarea art.15 lit.f1) din Legea nr.146/1997 privind taxele judiciare de timbru contravine prevederilor art.1 alin.(3) şi ale art.21 alin.(1) şi (2) din Constituţia României, precum şi ale art.6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Cu multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: Ioana1919 , utilizator 21:41, 17 Mai 2011
Astfel de cereri sunt scutite de plata taxei de timbru. Daca deja ati platit, cereti in scris judecatorului, eventual prin concluziile scrise, ca prin hotarare sa dispuna si restituirea taxei de timbru in cuantum de.....platita cu chitanta nr......din data de.....si prevalati-va de art.15, lit.f ind.1 din Lg.146/1997.De regula, atunci cand se cere obligarea paratului si la plata cheltuielilor de judecata constand in taxa de timbru, onorariu avocat, etc., daca se admite actiunea, se admite si aceasta cerere si partea adversa va fi obligata sa va plateasca si aceste cheltuieli.Daca actiunea se admite in parte, este posibil ca si cheltuielile de judecata sa va fie diminuate, de regula fiind compensate in asemenea cazuri, cu cele ale partii adverse.Dar, pentru a nu avea astfel de probleme, puteti face cum v-am spus mai sus; solicitati restituirea taxei intrucat nu trebuia sa o platitit, deoarece, cf.art.15, lit.f ind.1 din lege, sunt scutite de taxa judiciară de timbru acţiunile şi cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, referitoare la „stabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice.”

Va multumesc foarte mult nu numai pentru raspuns dar si pentru promptitudinea acestuia.

Ioana19191

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe timbru daune morale titi marina titi marina Va salut, cu stima Doresc sa actionez in instanta o persoana care m-a calomniat. Faptele săvârşite de pârâte erau infracţiuni de insultă şi ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara pentru actiunile avand ca obiect "pretentii-daune morale" andrei_pap87 andrei_pap87 Domnilor, supun atentiei dvs urmatoarea speta, solicitandu-va cateva opinii, daca binevoiti a le exprima. Pentru inceput se impune o scurta analiza asupra ... (vezi toată discuția)
Daune morale pentru calomnie sarm07opr sarm07opr Va rog frumos sa ma ajutati cu un model de cerere de chemare in judecata pentru pretentii. Vreau sa deschid un proces impotriva unei persoane care m-a ... (vezi toată discuția)