avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa judiciara pentru actiunile avand ca obiect ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa judiciara pentru actiunile avand ca obiect "pretentii-daune morale"

Domnilor, supun atentiei dvs urmatoarea speta, solicitandu-va cateva opinii, daca binevoiti a le exprima.

Pentru inceput se impune o scurta analiza asupra dispozitiilor art. 15 lit. f. 1 din L. 146/1997 prin raportare la decizia CCR nr. 778/2009, in care instanta de contencios constitutional statueaza ca abrogarea art. 15 lit. f.1 din L.146/1997 contravine prevederilor art. 1 alin. (3) si ale art. 21 alin. (1) si (2) din Constitutia Romaniei, precum si ale art. 6 din CEDO

Lecturand textul art. 15 lit.f.1 retinem ca sunt scutite de plata taxei actiunile si cererile, inclusiv cele pentru exercitarea cailor de atac, referitoare la "stabilirea si acordarea de despagubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane fizice.

Fata de aceste prevederi, CCR, in motivarea deciziei mai sus mentionata, se refera stricto sensu ca prin acest text de lege se asigura accesul la justitie, neconditionat de plata unei taxe de timbru, persoanelor vatamate prin proferarea de expresii insultatoare, calomnii ori denigrari savarsite pe orice cale, direct sau prin mijloacele de comunicare in masa, insa instanta lasa nelamurita situatia in care taxa s-ar datora/ nu s-ar datora pentru actiunile in despagubiri pentru daune morale provocate prin alte fapte decat insulta, calomnia...

In fine, redau urmatoarea speta:
operatorul X, prestator al unui serviciu public pe raza municipiului Y, prin activitatea pe care o desfasoara, sisteaza in mod ilegal (conf. autoritatilor publice locale), in repetate randuri, pe intervale lungi de timp, serviciul de alimentare cu apa potabila, punand in pericol sanatatea publica (conf. aprecierilor reprezentantilor DSP), creand totodata un disconfort imens cetatenilor carora le este ingradit dreptul la asigurarea unei igiene adecvate (art. 34 Constitutie), fapt ce a starnit evident un lung sir de nemultumiri in randul populatiei, nemultumiri exprimate pe calea unor reclamatii transmise anumitor institutii ca DSP, Consiliul Local, CJPC, care desi au constatat abaterile si au aplicat sanctiuni operatorului X, acesta din urma continua sa-si desfasoare activitatea in acelasi mod defectuos si pagubitor.


Din speta prezentata anterior putem retine ca cetatenilor li s-a creat (prin alte fapte decat proferarea de expresii insultatoare sau calomnii) un prejudiciu moral iremediabil si incomensurabil caracterizat de umilinta si sfidarea la care au fost si sunt supusi de operatorul serviciului public in cauza, care nu tine o clipa cont de nemultumirile acestora in legatura cu tratamentul degradant si inuman pe care il indura...

Presupunand ca cel putin unul dintre cetatenii din speta in cauza decide sa se indrepte cu o actiune in raspunderea civila delictuala, solicitand numai plata unor daune morale (neexistand un prejudiciu material), in opinia dvs, si o astfel de cerere este scutita de taxa judiciara de timbru potrivit art. 15 lit. f. 1 din L. 146/1997 !?


As fi onorat sa aflu opiniile si argumentele (pertinente) domniilor voastre :)

Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 11:05, 10 Septembrie 2010
Daca CCR a pronuntat o decizie care se refera la neconstitutionalitatea abrogarii art.15 lit.f) pct.1 din Legea nr.146/1997, atunci acest articol reintra in vigoare producand efecte juridice! Prevederile articolului citat se refera strict la neplata taxei de timbru pentru pretentiile la partii vatamate cauzate de jigniri etc. Pentru pretentii de alta natura care au adus prejudicii persoanei vatamate se plateste taxa de timbru la valoarea pretentiilor!
In ceea ce priveste speta din care reiese un abuz comis de o societate comerciala care furnizeaza apa potabila, care intrerupe furnizarea apei potabile periodic, stiu ca aceasta fapta este interzisa chiar printr-o lege a apei potabile, daca nu ma insel, si mai este in vigoare un ordin al Ministrului sanatatii din anul 1997 care reglementeaza acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru in actiunile de drept civil Ioana1919 Ioana1919 Speta: intr-o actiune deschisa de tip 'calomnie/defaimare' in mass media de audienta nationala conform legii 276/2009 pentru daune de 250.000 de lei noi se ... (vezi toată discuția)
O persoana juridica trebuie sa plateasca taxa de timbru pentru daune morale? gabygaby gabygaby o societate comerciala daca deschide un proces catre o alta persoana juridica sau persoana fizica si cere daune morale trebuie sa plateasca taxa de timbru? am ... (vezi toată discuția)
Taxe timbru daune morale titi marina titi marina Va salut, cu stima Doresc sa actionez in instanta o persoana care m-a calomniat. Faptele săvârşite de pârâte erau infracţiuni de insultă şi ... (vezi toată discuția)