avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... O persoana juridica trebuie sa plateasca taxa de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

O persoana juridica trebuie sa plateasca taxa de timbru pentru daune morale?

o societate comerciala daca deschide un proces catre o alta persoana juridica sau persoana fizica si cere daune morale trebuie sa plateasca taxa de timbru?
am inteles ca trebuie platita suma de 10% din cat se cere despaguire, este corect?
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2012
gabygaby, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:05, 7 Octombrie 2012
Taxa de timbru este datorata in functie de valoarea pretentiilor si este stabilita de Legea 146/1997.
conform legii taxei de timbru pentru daune morale nu se plateste taxa de timbru exista o decizie a CCR care declara neconstitutional articolul ,chiar am avut un dosar de acest gen dar nu retin nr.deciziei .
Stimat forumist,

Situația este exact așa cum a descris-o dl @end.

Taxa de timbru datorată în cazul actiunilor avand ca obiect stabilirea si acordarea de despagubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei a fost declarată neconstituțională.

Decizia este următoarea:

Decizia CCR nr. 778 din 12 mai 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.I pct.4 din Ordonanta Guvernului nr.34/2001 pentru modificarea si completarea Legii nr.146/1997 privind taxele judiciare de timbru.


Singurul aspect interesant în speța dvs îl reprezintă reclamantul: persoană juridică.

În motivarea neconstituționalității, CCR a argumentat -

Luand in considerare aceste ratiuni ale art.1 alin.(3) din Constitutia Romaniei care au justificat scutirea de taxe judiciare de timbru a actiunilor avand ca obiect stabilirea si acordarea de despagubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane fizice,

Totuși, din rațiuni de nediscriminare, având la bază și jurisprudența CEDO în ceea ce privește capacitatea unei persoane juridice - societăți comerciale - de a fi compatibilă cu acordarea daunelor morale, vezi precedentul foarte interesant COMINGERSOLL S.A. v. PORTUGAL în care s-a statuat:

Convenţia trebuie interpretată şi aplicată în aşa mod încât drepturile garantate să fie practice şi efective. Astfel, având în vedere că principala formă de despăgubire acordată de Curte este cea pecuniară, această modalitate, în cazul în care se dezbate eficienţa art. 6, trebuie acordată şi companiilor. Daunele non-pecuniare suferite de companii pot include fundamente obiective or subiective. Se va ţine seama de renumele companiei, de problemele cauzate conducerii acesteia, de anxietăţile şi inconvenientele aduse membrilor echipei de conducere.


consider că puteți ocoli taxarea și în cazul expus
.

Cu stimă.

PS. Este, totuși, necesar să aveți în vedere și scopul Deciziei de neconstituționalitate și să punctați apărari în sfera onoarei, demnitatii sau reputatiei pentru a fi scutit de taxare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Octombrie 2012
andreigrigoriu, moderator
Instanţa vă va pune în vedere să plătiţi taxa judiciară de timbru. Nu există prevedere legală potrivit căreia persoanele juridice sunt scutite de plata acestei taxe pentru cererile având ca obiect stabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei. Decizia CCR nr. 778/2009 nu este incidentă în speţă. Vă dau un link, pentru a putea să o citiţi, iar dacă doriţi lămuriri suplimentare vă rog să reveniţi.
[ link extern ]

Prin Decizia nr. 778/2009, CCR a declarat neconstituţională o prevedere din OG nr. 34/2001 pentru modificarea şi completarea Legii nr.146/1997 privind taxele judiciare de timbru, prevedere prin care era abrogat art. 15, lit f^1) din Legea nr. 146/1997. Această prevedere se referă numai la persoanele fizice şi o puteţi citi mai jos:
Art. 15
Sunt scutite de taxe judiciare de timbru acţiunile şi cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, referitoare la:
............................................
f^1)stabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice;
Ultima modificare: Duminică, 7 Octombrie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru olivia stoicescu olivia stoicescu Institutia la care lucrez a primit de la aceeasi persoana (in decurs de cateva luni) 3 sesizari pt.nereguli constatate la o societate,deplasandu-se de fiecare ... (vezi toată discuția)
Daune morale - taxa judiciara de timbru !? andrei_pap87 andrei_pap87 Pentru o actiune civila ce are ca obiect tragerea la raspundere si repararea doar a daunelor morale se percepe taxa judiciara, sau este scutita... !? (vezi toată discuția)
Taxe timbru daune morale titi marina titi marina Va salut, cu stima Doresc sa actionez in instanta o persoana care m-a calomniat. Faptele săvârşite de pârâte erau infracţiuni de insultă şi ... (vezi toată discuția)