avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... taxa de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

taxa de timbru

Institutia la care lucrez a primit de la aceeasi persoana (in decurs de cateva luni) 3 sesizari pt.nereguli constatate la o societate,deplasandu-se de fiecare data pt a constata daca sunt intemeiate.
Societatea respectiva ne-a dat in judecata (pe noi si pe cel care a formulat sesizarile) si a solicitat DAUNE MORALE pt ca i-am fi adus atingere imaginii sale fata de clienti(prin controalele repetate),invocand ca actiunea sa este scutita de taxa de timbru judiciar.
Intrebarea mea este: actiunea reclamantului este scutita sau nu de taxa de timbru(respectiv este o actiune pt.daune morale sau o actiune in pretentii)?
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 16:07, 9 Octombrie 2012
Daca actiunea respectiva este de natura civila (se judeca de o instanta civila) atunci actiunea trebuie timbrata la valoare.

Daca actiunea respectiva este de natura penala, (se judeca de o instanta penala) atunci este scutita de taxa de timbru.

De regula instantele civile verifica din oficiu timbrajul, inca de la primul termen.

Dvs. aveti posibilitatea invocarii, la primul termen de judecata, a exceptiei de netimbrare si anularea cererii ca netimbrata.

da,actiunea este de natura civila
Taxa de timbru datorată în cazul actiunilor avand ca obiect stabilirea si acordarea de despagubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei a fost declarată neconstituțională.

Decizia nr. 778/2009, CCR a declarat neconstituţională o prevedere din OG nr. 34/2001 pentru modificarea şi completarea Legii nr.146/1997 privind taxele judiciare de timbru, prevedere prin care era abrogat art. 15, lit f^1) din Legea nr. 146/1997. Această prevedere i o puteţi citi mai jos:

Art. 15
Sunt scutite de taxe judiciare de timbru acţiunile şi cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, referitoare la:
............................................
f^1)stabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice;




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O persoana juridica trebuie sa plateasca taxa de timbru pentru daune morale? gabygaby gabygaby o societate comerciala daca deschide un proces catre o alta persoana juridica sau persoana fizica si cere daune morale trebuie sa plateasca taxa de timbru? am ... (vezi toată discuția)
Daune morale - taxa judiciara de timbru !? andrei_pap87 andrei_pap87 Pentru o actiune civila ce are ca obiect tragerea la raspundere si repararea doar a daunelor morale se percepe taxa judiciara, sau este scutita... !? (vezi toată discuția)
Taxe timbru daune morale titi marina titi marina Va salut, cu stima Doresc sa actionez in instanta o persoana care m-a calomniat. Faptele săvârşite de pârâte erau infracţiuni de insultă şi ... (vezi toată discuția)