avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie - grupa 1 - Pe cine sa dau in judecata?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie - grupa 1 - Pe cine sa dau in judecata?

Buna ziua! Problema sta in felul urmator:

Tatal meu a lucrat 2 ani cu grupa 1 de munca la o intreprindere care acum este desfiintata si arhiva ei este acum la Arhivele nationale. Daca i s-ar recunoaste acesti 2 ani de grupa1 de munca, ar face in total peste 20 de ani de grupa1 de munca si ar beneficia de o reducere a varstei standard de pensionare de 12 ani. In legea pensiilor scrie ca pentru a i se recunoaste acesti ani de grupa1 trebuie sa prezinte o adeverinta de la intreprindere sau de la detinatorul de drept al arhivei intreprinderii din care sa reiasa acest lucru. In urma cererii, domnii de la Arhivele nationale au spus ca ei prin legea de functionare nu elibereaza adeverinte de niciun fel si ne-au transmis o decizie a intreprinderii respective care spune ca toti angajatii care au lucrat in acea perioada au beneficiat de grupa1 de munca dar nu exista un tabel nominal al lucratorilor. Mentionez ca in cartea de munca este trecut faptul ca a lucrat acolo. Am facut dosarul de pensionare in care am anexat si aceasta decizie a intreprinderii si comunicarea de la Arhivele nationale, iar acesta a fost respins pentru ca nu au fost luati in calcul tocmai acei ani de grupa1 de munca. Este evident ca este un vid legislativ pentru ca in legea pensiilor scrie clar ca trebuie adeverinta, iar Arhivele Nationale nu elibereaza astfel de documente. Eu ce ar trebui sa fac in acest moment? Pe cine ar trebui sa dea in judecata? Casa de pensii sau Arhivele nationale? Are vreo sansa sa i se recunoasca drepturile?
Cel mai recent răspuns: cucuruzu , utilizator 17:30, 19 Aprilie 2010
casa de pensii.. daca aveti un avocat care sa va reprezinte aveti mai multe sanse sa castigati
Am dat in judecata si mi-a fost respinsa pe fond ca neintemeiata. Avocatul mi-a garantat ca o sa castig. Acum vreau sa angajez alt avocat dar nu prea mai am incredere. Vreau sa stiu sigur daca sunt sanse sa castig pana la urma si vreau ca onorariul avocatului sa fie conditionat de castigul spetei ca m-am saturat de tepari.
Ma amuză teribil chestia asta cu avocatul care vă garantează tot...cu angajarea avocatului pentru a avea mai multe şanse!=D>

Priviţi lucrurile şi sub aceast aspect.
Faptul că în carnetul de muncă este consemnat că a lucrat într-o unitate în care anumite categorii de angajaţi beneficiau de încadrare în grupă superioară de muncă, nu înseamnă neapărat că şi tatăl dumneavoastră a beneficiat de această încadrare, lucru reţinut din câte înţeleg şi de instanţa de fond.

De aceea mi se pare imperios necesar să dovediţi cu alte înscrisuri , dacă în carnetul de muncă nu este menţionat, că tatăl dumneavpastră a beneficiat în perioada respectivă, de încadrare în grupă superioară.

Avocatul, pe care doriţi să-l angajaţi...;), nu ar trebui să vă înverşuneze împotriva casei de pensii, ci ar trebui să lupte pentru administrarea de probe(am în vedere faptul că poate solicita administrarea de noi probe din partea Arhivelor, instanţa punând în vedere acestei instituţii să-i pună la dispoziţie tot ce deţine şi poate ajuta la dezlegarea pricinii.)

Din câte ştiam eu, întradevăr era o problemă cu preluarea arhivelor fostelor unităţi care sau desfiinţat, aceste documente ajungând la un moment dat chiar prin arhivele caselor teritoriale de pensii.
Observ cu părăre de rău că această problemă nu a fost rezolvată, oamenii fiind plimbaţi inutil de la o instuţie la alta şi chiar prin instanţă.

Având în vedere că sunteţi deja în recurs, vă doresc succes!

florisiris a scris:



Priviţi lucrurile şi sub aceast aspect.
Faptul că în carnetul de muncă este consemnat că a lucrat într-o unitate în care anumite categorii de angajaţi beneficiau de încadrare în grupă superioară de muncă, nu înseamnă neapărat că şi tatăl dumneavoastră a beneficiat de această încadrare, lucru reţinut din câte înţeleg şi de instanţa de fond.



Este consemnat in cartea de munca locul de munca si postul si se incadreaza, dar probabil ca pentru un judecator e mai usor sa se respinga ca neintemeiata decat sa studieze cu atentie dosarul. Eu zic ca este o speta foarte simpla si abia acum imi dau seama in ce stare jalnica este justitia in Romania. Adica poti sa ai dreptate, poti sa n-ai , nu conteaza important e cum a dormit Doamna Judecator. E foarte usor sa scrii ,, se respinge ca neintemeiata ,, decat sa dai si o argumentatie. As dori un avocat care doreste cazul sa ma contacteze pe privat.
Nu am vrut să vă irit, am vrut doar să vă ajut!

Mă abţin să vă dau un pronostic cu privire la rezultatul procesului!

Îmi permit să vă fac următoarele precizări:

In conformitate cu prevederile de la punctul 6 din Ordinul 50/1990 al Ministerului Muncii si Ocrotirii Sociale, Ministerului Sanatatii si Comisiei Naţionale pentru Protecţia Muncii, nominalizarea persoanelor care se încadrau in grupele I si a II-a de munca se făcea de către conducerile unitatilor împreuna cu sindicatele libere din unitati, ţinându-se seama de condiţiile concrete in care si-au desfăşurat activitatea persoanele respective.

Potrivit prevederilor alineatului al doilea al punctului 15 din ordinul menţionat, unităţile aveau obligaţia sa analizeze si sa precizeze, in termen de 30 de zile de la data aprobării ordinului, pe baza documentelor existente in unitate, situaţia încadrării personalului in grupele I si a II-a de munca începând cu 18.03.1969.

Conform prevederilor punctului 8 din ordinul amintit, perioada de timp in care o persoana a avut sarcina sa lucreze integral sau o parte din programul de munca in astfel de locuri se stabilea de către conducerea unitatii sau prin prevederile legale care reglementau atribuţiile de serviciu ce reveneau fiecărei persoane in raport cu funcţia îndeplinita.

Rezulta ca încadrarea activităţilor sau a locurilor de munca in grupe superioare de munca s-a efectuat sau trebuia sa se efectueze, in momentul apariţiei fiecărui act normativ care reglementa aceasta, iar nominalizarea persoanelor sa poată fi aprobata cu documente verificabile, existente in cadrul unitatilor angajatoare.

Atrag atenţia asupra faptului ca actele normative care reglementau încadrarea in fostele grupe I si a II-a de munca au fost abrogate la data intrării in vigoare a Legii nr. 19/2000( art. 198 din lege).

După aceasta data nu mai exista baza legala pentru încadrarea locurilor de munca, activităţilor si categoriile profesionale cu condiţii deosebite in grupe superioare de munca, iar eliberarea adeverinţelor privind atestarea faptului ca in anumite perioade anterioare datei de 01.04.2001, o persoana si-a desfăşurat activitatea in locuri de munca încadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, se va face numai daca nominalizarea persoanei s-a făcut anterior datei de 01.04.2001 si numai pe baza documentelor întocmite in acea vreme, verificabile, aflate in evidenta angajatorului sau detinatorilor de arhive( proces-verbal, decizie, tabel, hotărârea consiliului de administraţie si a sindicatului, pontaje lunare, registrul de evidenta a intrărilor in subteran etc.).

Altfel spus, in prezent, angajatorii si cu atât mai mult detinatorii de arhive, nu au temei legal pentru a nominaliza noi persoane ori pentru a încadra activitati desfăşurate anterior datei de 01.04.2001, in grupe superioare de munca, ci doar pentru a atesta un fapt consumat anterior datei de 01.04.2001 – prin adeverinţe sau înscrieri in carnetul de munca, potrivit Decretului 92/1976.

Un ultim aspect ce se impune a fi EVIDENTIAT este ca in conformitate cu prevederile Decretului nr. 92/16.04.1976 privind carnetul de munca si ale Ordinului Ministrului Muncii nr. 136/29.07.1976 pentru aprobarea metodologiei de întocmire, completare, păstrare si evidenta a carnetului de munca, înregistrarea in carnetul de munca a activităţilor desfăşurate in grupele I sau a II-a de munca era obligatorie.

Succes!

Alte discuții în legătură

Grupa munca ion io ion io Mama mea a lucrat ca inginer chimist intre anii 1972-1975 la Combinatul de Exploatare si Industrializare a Lemnului Sebes, jud Alba.Cum putem afla daca a ... (vezi toată discuția)
Realculare gradul 1 munca ,nelamurire intre casa de pensi si societatea angajatoare cristianognean cristianognean Buna ziua. Problema mea este urmatoarea: Tatal meu a lucrat ca manevrant CFR in perioada 03.071978 pina la data de 15.03.1989 cind sa pensionat,in perioada ... (vezi toată discuția)
Contestatie pentru grupa a ii-a de munca maryya02 maryya02 buna ziua. tatal meu nascut in 1953 doreste sa iasa la pensie.intre anii 1969-1974 a lucrat ca strungar la IMAIA NAVODARI unde a obtinut urmatoarele sporuri cu ... (vezi toată discuția)