avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Lamuriri referitore la transcrierea cerificatelor de ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Lamuriri referitore la transcrierea cerificatelor de stare civila romanesti in liban

Buna ziua,

Sunt cetatean roman casatorita cu cetatean libanez (crestin).
Casatoria a avut loc in Romania in august 2008 si in urma acesteia am luat numele de familie al sotului.
Am inscris certificatul de casatorie in Liban prin Ambasada Libanului din Bucuresti.
In august 2009 am nascut in Romania si am inscris certificatul de nastere romanesc al copilului si la Ambasada Libanului.
Deci in toate actele de stare civila (casatorie, certificat de nastere) numele meu de familie este numele de familie al sotului.

In Liban numele meu de familie a fost inregistrat dupa numele tatalui, asa cum s-ar face daca casatoria ar fi avut loc in Liban, unde sotia nu ia numele sotului dupa casatorie. Acum se ridica urmatoarele probleme pe care v-as ruga daca se poate sa ma ajutati sa le solutionez:

- copilul meu in Romania si in Liban ar avea mame diferite
- pasaportul libanez al copilului va avea la numele mamei numele meu de fata, care ar fi un fel de fals in acte, deoarece acela nu mai este numele meu.
- in cazul in care eu voi dori sa dobandesc si cetatenia libaneza voi avea doua pasapoarte cu doua nume diferite, cel romanesc cu numele dupa casatorie si cel libanez cu numele de fata.

Va rog sa ma lamuriti care este calea legala prin care putem sa punem toate aceste acte in regula, este clar o greseala deoarece practic in Liban au schimbat un act oficial pe care nu l-au emis ci doar l-au inregistrat.

Cu multumiri,

A.
Cel mai recent răspuns: adriana.deeb , utilizator 14:53, 16 Aprilie 2010
Am putea spune ca totul a pornit de la faptul ca in Romania, dupa casatorie, ati ales sa purtati numele sotului. Practic, daca ati fi ales sa ramaneti pe numele dvs. de fata atunci nimic nu se schimba pentru ca autoritatile din Liban (ca si multe alte tari) au facut tot pe numele acesta inregistrarea casatoriei. Solutia este evidenta: reveniti in Romania la numele de fata ca si nume dupa casatorie. In felul acesta si pasaportul romanesc si cel libanez vor avea acelasi nume.

Legat de remarca dvs. ca numele de fata nu mai este un nume care va apartine as zice ca nu e asa. Prin casatorie luand numele de familie al sotului nu pierdeti in nici un fel numele de fata. Acest nume e al dvs. si certificatul de nastere il dovedeste, plus restul de diplome pe care le aveti.
sau mai simplu ar fi sa nu dobandesc cetatienia libaneza (asa cum am si scris in cazul in care vrodata as dori...)
problema apare in cazul copilului care va avea doua certificate de nastere cu doua nume diferite in dreptul mamei.
din cate stiu eu inscrirea unui certificat de stare civila inseamna inscrierea acestuia intr-un registru in forma in care a fost redactat initial nu modificarea acestuia dupa bunul plac.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Documente necesare unui un nou-nascut britanic pt o calatorie dus-intors uk-romania-uk doinasv doinasv Fiica mea, casatorita de 3 ani cu un britanic, domiciliaza in Londra, dar inca nu are Pasaport Britanic. Asadar, in Certificatul de Casatorie are numele de ... (vezi toată discuția)
Fetita cu numele tatalui, pe certificatul de nastere sunt trecuta cu numele sotului dar pasaportul il am pe numele vechi - pot intra in romania cu ea fara probleme? roxita roxita sunt cetatean roman, rezident in australia.cand m-am casatorit mi-am schimbat numele in australia dar pasaportul e pe numele vechi X, iar pe certificatul de ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere copil nascut in anglia teodordunca teodordunca Buna ziua , Ma numesc Teodor si locuiesc in Londra.Impreuna cu sotia mea suntem cetateni romani cu domiciliul in Romania .In decembrie 2015 ne-am casatorit in ... (vezi toată discuția)