Incepand cu 2007 s-a introdus acest fond de garantare al salariilor, de 0.25% din totalul salariilor brute .Unele societati trebuie sa-l plateasca, alte nu.Care sunt criteriile pe baza carora se stabileste daca o societate este platitoare sau nu al acestui fond de garantare?
Obligaţiile angajatorilor
Societăţile sunt obligate să plătească lunar contribuţia la Fondul de garantare, în cotă de 0,25%, aplicată asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de salariaţi. Odată cu începerea cotizării la fondul de garantare, cota contribuţiei datorate de angajatori la bugetul asigurărilor pentru şomaj, stabilită potrivit legislaţiei în vigoare, se diminuează cu 0,25 puncte procentuale. De asemenea, angajatorii trebuie să prezinte lunar declaraţia privind contribuţia la Fondul de garantare la organul fiscal competent, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează drepturile salariale.
În situaţia în care se pronunţă închiderea procedurii de insolvenţă, ca urmare a redresării angajatorilor, aceştia sunt obligaţi să restituie sumele suportate din Fondul de garantare, în termen de 6 luni de la pronunţarea hotărârii de închidere a procedurii.
Termenul de declarare a contribuţiei la Fondul de garantare constituie şi
a mai aparut o ordonanta, care spune ca fondul de garantare nu va fi dedus pentru institutiile publice, ei vor plati la fondul de somaj 2.25% iar restul lumii 2% la fondul de salarii.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.