avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... litigiu de munca referat de sanctionare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

litigiu de munca referat de sanctionare

salut , sunt nou in domeniul forumurilor dar sper ca cineva care se pricepe ma poate ajuta intr-o problema legata de concedierea pe motive disciplinare. din cate stiu eu intr-un referat de sanctionare nu are ce cauta ca propunere ''decizia'' de sanctionare spre exemplu in cazul meu suna cam asa : solicit ca domnul XYZ sa fie suspendat din functie pe toata durata efectuarii cercetarii disciplinare, si avand in vedere abaterea , propun sanctionarea domnului XYZ cu desfacerea contractului de munca pe motive disciplinare deci din cate stiu eu asa ceva nu are ce cauta intr-un referat, in mod normal acest lucru este o decizie care trebuie luata de cei din dep. H.R. multumesc tuturor celor care ma poate ajuta macar cu un sfat sau cu o idee
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:17, 4 Martie 2024
Propunerea de sanctionare o face comisia de cercetare disciplinara ... in referat se aduce la cunostinta conduceriisavarsirea unei abateri disciplinare de catre salariatului respectiv,abatere ce consta din .... si care este prevazuta in R.I. al societatii.

In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte. In cursul cercetarii disciplinare prealabile, salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea disciplinara prealabila toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Salariatul are dreptul sa cunoasca toate actele si faptele cercetarii si sa solicite in aparare probele pe care le considera necesare. Comisia numita pentru efectuarea cercetarii disciplinare prealabile are obligatia de a lua o nota scrisa de la salariatul ascultat, nota in care se va preciza pozitia salariatului fata de fapta pe care a comis-o si imprejurarile invocate in apararea sa.
La finalizarea cercetarii disciplinare prealabile, comisia numita in acest sens va intocmi un proces-verbal de constatare, care trebuie sa cuprinda:
• indicarea subiectului abaterii disciplinare,
• descrierea faptei,
• descrierea modului in care s-a desfasurat cercetarea disciplinara prealabila si ascultarea salariatului,
• prezentarea conditiilor si imprejurarilor in care fapta a fost savarsita,
• prezentarea consecintelor abaterii disciplinare, a comportarii generale in serviciu a salariatului si a eventualelor sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre salariat,
• stabilirea gradului de vinovatie a salariatului,
• probele administrate si propunerile persoanei/comisiei imputernicite de catre angajator sa realizeze cercetarea disciplinara prealabila de clasare a cauzei sau de sanctionare disciplinara a salariatului.

Lucrarile comisiei de disciplina se consemneaza intr-un registru de procese-verbale.In baza propunerii comisiei de disciplina, angajatorul va emite decizia de sanctionare.
Ultima modificare: Vineri, 16 Aprilie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
Referetaul este facut de seful salariatului sau persoana care avea atributii de supraveghere si control, contine cat mai amanuntit faptele si se inainteaza angajatorului care ii va da curs prin numirea prin decizie a unei comisii de cercetare disciplinara.
In urma efectuarii cercetarii prealabile, concluziile stabilite in p.v se inainteaza angajatorului care are dreptul legal de stabili sanctiunea. Pentru efectuarea cercetarii salariatul se convoaca in scris cu 5 zile lucratoare inainte, apararile acestuia fiind concemnate in p.v de cercetare.
Codul muncii:
Art. 266. - Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii
disciplinare săvârşite de salariat, avându -se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatu lui;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
Art. 267. - (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art.
264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându -se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(4) În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cer erea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
Buna ziua.
Sunt funcționar public,mai exact agent de penitenciar la un penitenciar din tara.
As dori și eu un avocat care să îmi răspundă la niste întrebări legate de o comisie de disciplina in care am fost băgat din punctul meu pe nedrept.
Am fost sancționat cu o mustrare scrisă .
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2024
Ccainne, utilizator
Postati problema dvs si sigur veti primi raspusnuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Convocare cercetare disciplinara dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Avand in vedere prevederile art. 251 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii care stipuleaza faptul ca in vederea desfasurarii ... (vezi toată discuția)
Sanctionare angajat lungeanuadina lungeanuadina Care sunt pasii pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare? Vreau sa fac o reducere a salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%. (vezi toată discuția)
Baut la serviciu mirusaby mirusaby Un angajat a venit a doua oara baut la serviciu. Nu vrea sa sufle in etilotest sau in fiola ....colegii l-au vazut , iar in reg .Intern si in CCM scrie ca se ... (vezi toată discuția)