in 2007 am avut un accident rutier, eu fiind la volan, in urma caruia persoana aflata pe scaunul din dreapta a decedat. luna aceasta s-a terminat in sfarsit procesul, sentinta definitiva: 2 ani inchisoare cu suspendare.
intrebarea mea este: cand voi avea din nou in alb cazierul? cand ma voi putea reabilita?
Potrivit legii, reabilitarea este de doua feluri. Intr-un prim caz, aceasta intervine automat, fiind de drept iar in celalalt caz este nevoie de interventia instantei de judecata – reabilitare judecatoreasca.
Este diferenta intre condamnarea cu executare si condamnarea cu suspendarea executarii.
In cazul condamnarii cu suspendare, instanta va fixa un termen de incercare, in care condamnatul nu va mai putea savarsi o alta infractiune.
Daca condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune inauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art. 83 si 84, el este reabilitat de drept.
Termenul de incercare in cazul suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere se compune din cuantumul pedepsei inchisorii aplicate, la care se adauga un interval de timp, stabilit de instanta, intre 2 si 5 ani, depinde de cum a dispus instanta.