avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mostenire - parinte cetatenie straina
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mostenire - parinte cetatenie straina

Buna ziua,

Sora mea are un copil nascut in 1987 dintr-o relatie cu un cetatean strain (fara a fi casatoriti, dar copilul este recunoscut de el). La aprox 1 an de la nasterea copilului, tatal sau a plecat din tara si de atunci nu a mai contribuit cu nimic la cresterea copilului, sora mea crescandu-l singura cu mari greutati. Cu totul intamplator, dar din surse sigure, am aflat de curand ca este stabilit in SUA, casatorit cu 3 copii, avand o situatie materiala cu mult peste medie chiar si pt SUA.
Din cate stiu eu, copilul fiind major acum, nu i se mai poate cere tatalui sa contribuie la intretinerea sa; presupun ca nu este nimic de facut nici pt a obtine despagubiri pt toata perioada in care el a fost absent.

Intrebarea este: fiul il poate mosteni pe tatal sau? Ce legi s-ar aplica - romanesti, americane, sau cele ale tarii de provenienta a tatalui, in prezumptia ca nu are cetatenie americana? Care ar fi demersurile legale?

Multumesc anticipat pentru orice raspuns.
Cel mai recent răspuns: Alina Defta , Avocat 01:45, 25 Februarie 2007
Se va aplica legea statului respectiv.
Din pacate,#-o nu stiu cum e legislatia in aceasta privinta in America....decat din filme:)
Da fiul il mosteneste pe tatal sau. Se va aplica legea de la locul mortii.
Multumesc mult de raspunsuri.

Dar, romascanu, nu inteleg: daca moare in Rep. Congo se aplica legile de acolo?
Eh! Lucrurile nu-s chiar atat de oable si nici simple. Avem o intrega lege care reglementeaza raporturile de drept international privat. In estenta, in cazul mostenirii: pentru bunurile mobile se aplica legea nationala pe care persoana decedata o avea la data mortii, iar pentru bunurile imobile legea locului unde ficare din acestea este situat...etc..etc. Cert e ca in ecuatia prezentata de tine legea romana nu prea mai incape (pentru ca inteleg ca situatia materiala buna i se trage de prin America unde fireste sunt si bunurilor mai de soi)
Oricum ,americanii sunt foarte seriosi in ceea ce priveste mostenirile. Daca lucreaza acolos i are social, nu mai importa daca are sau nu cetatenie, intra intr-o baza de date cu copii, cu purcei, cu studii si.....daca va fi ceva de mostenit-numai daca pentru ca poate sa aibe contract prenuptial sau sa nu aibe nimic pe numele lui; veti fi contactati de autoritatile lor dupa deces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatenie americanã Kiada18 Kiada18 Buna ziua, Tatal copilului meu, cetățean american dorește ca fiul nostru sa aiba si cetatenie americană. In condițiile in care noi suntem ... (vezi toată discuția)
Transferare bunuri ana_ola ana_ola Buna ziua As dori sa știu ce modalitate legală se poate găsi pentru ca viitorul meu soț sa îmi poată lasă moștenire un apartament. Urmează sa ne ... (vezi toată discuția)
Obtinerea cetateniei romane pentru copil nascut in sua ilie0001 ilie0001 Buna ziua, Va rog sa ma consiliati in urmatoarea situatie: Am baiatul in SUA, are si cetatenie romana si americana. Acum are un copil nasut in America (mama ... (vezi toată discuția)