Sora mea are un copil nascut in 1987 dintr-o relatie cu un cetatean strain (fara a fi casatoriti, dar copilul este recunoscut de el). La aprox 1 an de la nasterea copilului, tatal sau a plecat din tara si de atunci nu a mai contribuit cu nimic la cresterea copilului, sora mea crescandu-l singura cu mari greutati. Cu totul intamplator, dar din surse sigure, am aflat de curand ca este stabilit in SUA, casatorit cu 3 copii, avand o situatie materiala cu mult peste medie chiar si pt SUA.
Din cate stiu eu, copilul fiind major acum, nu i se mai poate cere tatalui sa contribuie la intretinerea sa; presupun ca nu este nimic de facut nici pt a obtine despagubiri pt toata perioada in care el a fost absent.
Intrebarea este: fiul il poate mosteni pe tatal sau? Ce legi s-ar aplica - romanesti, americane, sau cele ale tarii de provenienta a tatalui, in prezumptia ca nu are cetatenie americana? Care ar fi demersurile legale?
Eh! Lucrurile nu-s chiar atat de oable si nici simple. Avem o intrega lege care reglementeaza raporturile de drept international privat. In estenta, in cazul mostenirii: pentru bunurile mobile se aplica legea nationala pe care persoana decedata o avea la data mortii, iar pentru bunurile imobile legea locului unde ficare din acestea este situat...etc..etc. Cert e ca in ecuatia prezentata de tine legea romana nu prea mai incape (pentru ca inteleg ca situatia materiala buna i se trage de prin America unde fireste sunt si bunurilor mai de soi)
Oricum ,americanii sunt foarte seriosi in ceea ce priveste mostenirile. Daca lucreaza acolos i are social, nu mai importa daca are sau nu cetatenie, intra intr-o baza de date cu copii, cu purcei, cu studii si.....daca va fi ceva de mostenit-numai daca pentru ca poate sa aibe contract prenuptial sau sa nu aibe nimic pe numele lui; veti fi contactati de autoritatile lor dupa deces.