avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale AUDITORII INTERNI AI S.A.
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

AUDITORII INTERNI AI S.A.

As dori sa aflu opinia voastra in privinta auditorilor interni ai SA-urilor.
Legea 31 precizeaza ca in cazul societatilor comerciale ale caror situatii financiare anuale sunt supuse auditului financiar, potrivit legii, vor organiza auditul intern.
In multe articole din legea 31, auditorii interni sunt oarecum asimilati cenzorilor. Din acest motiv, doresc sa aflu parerea voastra cu privire la numirea auditorilor interni. Ii numesc prin AGOA sau prin decizie a consiliului de administratie?
Intreb acest lucru, deoarece in Legea 31 nu exista precizari in acest sens. La art. 111 lit. b scrie ca AGOA numeste auditorul financiar (despre auditorul intern nu scrie nimic).
Ma poate ajuta si pe mine cineva?
Cel mai recent răspuns: orca , utilizator 13:02, 27 Februarie 2007
Din moment ce legea prevede ca acest comitet de audit se infiinteaza in cadrul CA cf art 140 indice 2, consider ca se emite o decizie in acest sens de catre C.A., cu atit mai mult cu cat din comitetul respectiv fac parte obligatoriu 2 mb ai C.A. , neexecutivi, iar cel putin unul dintre cei doi este si independent
Eu nu ma refeream la comitetul de audit. In privinta lui m-am lamurit: se aleg de catre CA.
In schimb, la art. 160 alin.2 scrie despre auditorii interni. Acestia sunt distincti de comitetul de audit si de auditorul financiar. Legea 31 mai face referire la auditorii interni si in sectiunea IV: Auditul financiar, auditul intern si cenzorii.
Pe auditorii interni nu stiu cum trebuie sa ii numesc:-/
Eu nu ma refeream la comitetul de audit. In privinta lui m-am lamurit: se aleg de catre CA.
In schimb, la art. 160 alin.2 scrie despre auditorii interni. Acestia sunt distincti de comitetul de audit si de auditorul financiar. Legea 31 mai face referire la auditorii interni si in sectiunea IV: Auditul financiar, auditul intern si cenzorii.
Cred ca daca legea nu ti interzice nu e nici o problema sa lasi numirea a.i . in seama CA, pentru ca e mai usor sa convoci CA decit AGA in cazul in care audit intern trebuie inlocuit si , in primul rind a.i ajuta c.a. in desfasurarea in conditii optime a activitatii soc, in ansamblu.
Cenzorii sunt inlocuiti de catre auditorul financiar.
Poate te ajuta ordinul 1267 / 2000 sau normele C.AUDITORILOR DIN ROMANIA
Poti sa o stabilesti si in sarcina AGA si sa o delegi CA

Alte discuții în legătură

Un actionar cu 2% fany62 fany62 Un actionar care detine 2% din dreptul de vot la un SA poate adresa intrebari referitoare la gestionarea SA-ului cenzorilor ? (art 164-1-(1)) Iar acestea ... (vezi toată discuția)
Urgent acte necesare schimbare cenzori la sa advsys advsys Poate cineva sa imi spuna ce acte sunt necesare pentru a schimba cenzorii la o societate pe actiuni, ce acte treb sa imi aduca cenzorul si ce acte treb sa imi ... (vezi toată discuția)
Demisii cenzori si contractare auditor financiar ela-ela ela-ela Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie la o societate comerciala pe actiuni unde statul este actionar majoritar: In anul 2011 membri comisiei de ... (vezi toată discuția)