avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj- prima de instalare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj- prima de instalare

Buna ziua,
Am terminat facultatea in iulie 2009 si sunt in somaj la bucuresti sector 2, mi-am gasit singura un job la o banca insa acesta este in brasov, eu am decis sa imi schimb domiciliul si sa ma mut acolo definitiv, din legea 76/2002 Art. 75. am inteles ca pot beneficia de o prima de instalare egala cu nivelul a 7 salarii minime brute pe tara in vigoare la data instalarii, problema mea este ca, contractul meu de la banca este facut pe perioada determinata de 1 an cu posibilitate de prelungire....si la Art. 76.(1) Incetarea raporturilor de munca sau de serviciu din initiativa sau din motive imputabile angajatului, intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, atrage obligatia restituirii integrale de catre angajat a sumelor acordate drept prime prevazute la art. 74 si 75. Intrebarea mea este daca pot beneficia de aceasta prima de instalare?!Va multumesc anticipat pentru sprijinul acordat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:19, 19 Iulie 2010
1. Intre timp Legea 76/2002 s-a mai modificat putinsi nu mai e vorbade 7 salarii minime pe economie ci de 7 ori valoarea indicatorului social de referinta (valoarea acestuia este acum de 500 lei).

2. Iata cum suna acum articolul cu pricina:
Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul primesc o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.

3. Legea 76/2002 mai spune:
Art. 76. - (1) Angajaţii au obligaţia de a restitui integral sumele primite conform art. 73^1, 74 şi 75, în situaţia în care raporturile de muncă sau de serviciu încetează, într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă, în temeiul următoarelor prevederi:
a) art. 55 lit. b), art. 56 lit. g) şi i), art. 61 lit. a) şi art. 79 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare;
b) art. 61 lit. b) din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dacă au fost condamnaţi prin hotărâre judecătorească definitivă;
c) art. 84 alin. (1) lit. b) şi e), alin. (2) lit. f) şi g) şi alin. (5) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările ulterioare.
(2) În situaţia nerespectării prevederilor alin. (1), recuperarea sumelor prevăzute la art. 73^1, 74 şi 75 se va face pe baza angajamentelor beneficiarilor, care constituie titluri executorii.

4. Deci veti restitui sumele de bani primite numai daca va inceteaza raporturile de munca cu articolele pomenite mai sus. daca va fi altfel nu veti plati acesti bani.

5. Daca veti avea CIM pe perioada determinata incetarea acestuia la termen se face conform art.56, lit.j) din Codul muncii, deci nu veti restitui banii.
Interventie moderator Am rugamintea sa continuati topicurile deschise, nu sa deschideti alta discutie despre aceeasi problema. Multumesc!

Gabriela Pintea

darkone a scris:
Buna ziua,
Am mai postat acest subiect si un coleg mi-a raspuns asa cum a interpretat dansul problema si asa cum si mie mi se pare in regula....insa am ajuns la Agentia Locala pentru Ocuparea Fortei de Munca X de unde am plecat mai nelamurita decat ma dusesem....Am terminat facultatea in iulie 2009 si sunt in somaj , mi-am gasit singura un job la o banca insa acesta este in Brasov, eu am decis sa imi schimb domiciliul si sa ma mut acolo definitiv, din legea 76/2002 Art. 75. am inteles ca pot beneficia de o prima de instalare egala cu de 7 ori valoarea indicatorului social de referinta, problema mea este ca, contractul meu de la banca este facut pe perioada determinata de 1 an cu posibilitate de prelungire...3. Legea 76/2002 mai spune:
Art. 76. - (1) Angajaţii au obligaţia de a restitui integral sumele primite conform art. 73^1, 74 şi 75, în situaţia în care raporturile de muncă sau de serviciu încetează, într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă, în temeiul următoarelor prevederi:
a) art. 55 lit. b), art. 56 lit. g) şi i), art. 61 lit. a) şi art. 79 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare;
b) art. 61 lit. b) din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dacă au fost condamnaţi prin hotărâre judecătorească definitivă;
c) art. 84 alin. (1) lit. b) şi e), alin. (2) lit. f) şi g) şi alin. (5) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările ulterioare.
(2) În situaţia nerespectării prevederilor alin. (1), recuperarea sumelor prevăzute la art. 73^1, 74 şi 75 se va face pe baza angajamentelor beneficiarilor, care constituie titluri executorii......CIM pe perioada determinata.... incetarea acestuia la termen se face conform art.56, lit.j) din Codul muncii
Inca de cand am pus intrebarea domnului de acolo mi sa dat un raspuns dur "NU SE POATE", dupa ce i-am spus ce este scris la lege a cautat debusolat un ghid care nu era oricum actualizat lucru pe care tot eu i l-am spus....si intr-un tarziu sa gandit sa ma trimita la un alt birou....acolo o doamna draguta era la fel de confuza ca si domnul si a inceput sa citeasca legea somajului....dupa ce nu a reusit sa se clarifice singura a plecat cateva minute din birou si cand sa intors raspunsul ei ma "lamurit" definitiv....legea este interpretabila,se cam bate cap in cap cu art.44 si 45 , ei nu au mai avut asa un caz pana acum, nu stiu daca ma incadrez si ca mai bine ar fi sa renunt la asta ca oricum se aproba greu asa dosare cand este vorba de atatia bani.
Acum singura mea speranta este la dumneavoastra, poate asa ma voi lamuri si eu daca pot beneficia chiar daca am ctr pe perioada determinata de prima de instalare sau nu!Si daca ma incadrez cum sa ii fac si pe cei de la ajofm sa ma lase sa-mi depun dosarul?cui as putea sa ma adresez?Va multumesc anticipat pentru sprijinul acordat!
1. E mai simplu sa spui "nu se poate" dacat sa-ti pui mintea la contributie si sa rezolvi problema. Trebuia sa va primeasca actele si sa va dea raspunsul, chiar daca era nefavorabil, cu motivatia legala.
2. Faceti o cerere scrisa la AJOFM si solicitati un raspuns in scris, motivat legal, in legatura cu refuzul primirii dosarului dvs.
3. In acelasi timp faceti o sesizare si la ANOFM (intrati pe anofm.ro si faceti sesizarea on-line).
Buna ziua,

Am beneficiat de prima de incadrare conform articolului 74. Am incetat contractul conform articolului 55, litera b (prin acordul partilor).
Va rog sa imi transmiteti care este perioada in care trebuie returnata suma de 1000 lei reprezentand prima de incadrare?

Va multumesc
1. In raspunsul meu de mai sus v-am dat si modul de restituire a sumei incasate, in caz de nevoie:
(2) În situaţia nerespectării prevederilor alin. (1), recuperarea sumelor prevăzute la art. 73^1, 74 şi 75 se va face pe baza angajamentelor beneficiarilor, care constituie titluri executorii.

2. Asadar mergeti la AJOFM si semnati un angajament de plata in care stabiliti, de comun acord, cum veti restitui suma, in functie de posibilitatile dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Returnez prima de instalare? oana09 oana09 Buna ziua, m-am angajat acum 2 luni la o firma si am beneficiat de prima de instalare. Din cauza ca cei de la firma respectiva au pierdut o licitatie, imi voi ... (vezi toată discuția)
Prima de incadrare, prima de instalare cataflorescu cataflorescu Stiti cumva daca se mai acorda acel ajutor de la AJOFM pentru persoanele care se angajeaza la o distanta mai mare de 250KM. Cred ca se numea prima de ... (vezi toată discuția)
Somaj - prima de instalare ContSters201854 ContSters201854 Buna seara, Am o cunostinta care a fost beneficiarul primei de instalare care se acorda celor care isi schimba domiciliul odata cu locul de munca. In ... (vezi toată discuția)