avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract

Buna seara !Am o intrebare cu privire la faptul daca un contract de donatie cu clauza de intretinere poate fii considerat ca fiind sinalagmatic ?Va multumesc mult anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters83761 , utilizator 21:44, 17 Aprilie 2010
Donatia este un contract unilateral - deoarece donatarul nu are nici o obligatie fata de donator (art. 944 Cod civil). Ea poate fi si sinalagmatica, cind este impusa o sarcina donatarului (art. 943 Cod civil).
B-)B-)B-)
Da
Exista o sarcina impusa donatarului ,constand in obligatia de intretinere pe toata perioada vietii,obligatie neindeplinita,scopul donatiei nefiind respectat, pot solicita revocarea acestui contract sinalagmatic ?
Bună seara.
Contractul de donaţie este un contract de tip unilateral de fel, excepţie făcând donaţia cu sarcini,care impune obligaţii pentru ambele părţi,sub sancţiunea rezoluţiunii (revocare) în caz de neexecutare.
Da ,puteţi cere revocarea,pentru neexecutarea sarcinii, donatorul poate cere revocarea ,cât timp este în viaţă sau moştenitorii legali sau testamentari precum şi creditorii chirografari ai donatorului..
Neexecutarea poate fi totală sau parţială.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Aprilie 2010
Marius Bote, Practician in insolventa

Alte discuții în legătură

Anulare donatie crivatgeorgiana crivatgeorgiana buna ziua! problema mea ar fi urmatoarea: soacra mea ameninta k va anula donatia facuta sotului meu, pe apartamentul in care stam noi, donatie care e cu ... (vezi toată discuția)
Actul de donatie intre soti se poate revoca? samba_underground samba_underground Suntem casatoriti de 15 ani si in urma casatoriei nu a rezultat nici un copil.Sotul si-a construit o casa inainte de casatorie si ulterior casatoriei am ... (vezi toată discuția)
Donatie - noul cod civil emanuellen emanuellen Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca exista in noul cod civil referitor la o donatie de apartament,ca donatarul trebuie sa ajute donatorul cu alimente in caz ... (vezi toată discuția)