avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Actul de donatie intre soti se poate revoca?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Actul de donatie intre soti se poate revoca?

Suntem casatoriti de 15 ani si in urma casatoriei nu a rezultat nici un copil.Sotul si-a construit o casa inainte de casatorie si ulterior casatoriei am contribuit financiar la modernizarea si imbunatatirea ei si a curtii, anexelor. Mi-a facut act de donatie pe casa.Se poate revoca vreodata acest act?Eu nu pot dovedi cu acte provenienta banilor cu care am participat la casa.Sotul de cand ne-am casatorit nu a lucrat niciodata.
Cel mai recent răspuns: ContSters119659 , utilizator 12:57, 6 Mai 2011
Da , se poate. Revocarea donatiei reprezinta o exceptie a principiului irevocabilitatii donatiei si consta in dreptul recunoscut donatorului de a revoca prin vointa unilaterala acest tip de contract. In lege(art. 831 cod civil) sunt prevazute trei cauze de revocare a donatiilor pentru ingratitudine: atentat la viata donatorului; delicte cruzimi sau injurii grave; refuzul de alimente necesare existentei sale. Mai poate interveni cand survine nasterea unui copil ulterior incheierii contractului de donatie, dar nu este cazul intre soti, donatia de acest fel fiind revocabila prin vointa sotului donator.
samba_underground a scris:

Suntem casatoriti de 15 ani si in urma casatoriei nu a rezultat nici un copil.Sotul si-a construit o casa inainte de casatorie si ulterior casatoriei am contribuit financiar la modernizarea si imbunatatirea ei si a curtii, anexelor. Mi-a facut act de donatie pe casa.Se poate revoca vreodata acest act?Eu nu pot dovedi cu acte provenienta banilor cu care am participat la casa.Sotul de cand ne-am casatorit nu a lucrat niciodata.


Referitor la donatiile dintre soti, Codul civil prevede anumite reguli speciale derogatorii de la regulile generale aplicabile donatiilor.
Cea mai importanta regula speciala (celelalte fiind subsecvente) vizeaza derogarea de la principiul irevocabilitatii donatiilor. Potrivit art.937 alin.1 C.civ., "orice donatiune facuta intre soti in timpul maritagiului este revocabila".

Dreptul de revocare fiind de esenta donatiilor dintre soti, nu este necesar sa fie stipulat in actul de donatie si nu poate fi inlaturat printr-o stipulatie contrara. Aceste donatii sunt valabile chiar daca s-au facut sub conditie potestativa, chiar daca se impune donatarului obligatia de a plati datoriile nedeterminate ale donatorului si chiar daca donatorul si-a rezervat dreptul de a dispune de bunurile daruite (art.826 C.civ.). Nici reintoarcerea conventionala nu este aplicabila; in caz de predeces al donatarului (si descendentilor lui), cu sau fara aceasta clauza, oricum donatorul poate revoca donatia. Tot astfel, donatiile intre soti nu se revoca de drept pentru survenienta de copil (art.937 alin.3 C.civ.). In timpul vietii donatorului nu este cazul a se aplica nici regulile privitore la revocarea donatiei pentru neexecutarea sarcinii sau pentru ingratitudine; el o poate revoca ad nutum si fara a invoca cauzele prevazute de lege . In schimb, dupa moartea donatorului, cand donatia devine irevocabila, mostenitorii lui pot cere revocarea pentru neexecutarea sarcinilor sau pentru ingratitudine potrivit regulilor pentru aceste cauze legate de revocare.
Ultima modificare: Duminică, 1 Mai 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Noi neavand copii,ma pot gandii la fratii lui(ai sotului) ca la "mostenitori" ? Eu am vrut de fapt o siguranta! Nu am vrut sa imbatranesc si sa ajung pe drumuri. De aceea, in urma unor discutii purtate cu sotul, recunoscand aportul meu financiar am mers la notar si mi-a facut act de donatie .Daca se poate revoca, de ce s-a mai deranjat notarul ? Sa ne ia banii ?
Donatia se poate contesta .
Ok.Am inteles ca donatia se poate contesta. Ce modalitate legala exista prin care sa devin proprietar cu drept deplin fara a putea cineva vreodata sa conteste acel act?Mentionez ca imobilul a fost construit inainte de casatorie si notarul a spus ca nu se poate efectua vanzare-cumparare intre soti. Voi avea vreodata acte pe acel imobil care sa nu le poata contesta nimeni ?

Alte discuții în legătură

Cumparare imobil mostenit de la cineva care l-a primit ca si donatie mariusjuncan mariusjuncan Am o intrebare. Vreau sa cumpar prin credit imobiliar (inca nu a trecut de aprobarea juridica a bancii, dar sa presupunem ca trece) un apartament care este ... (vezi toată discuția)
Donatie Betea Betea Conditiile in care poate fi atacata o donatie intre frati si daca se poate instraina (vinde) o proprietate obtinuta astfel. (vezi toată discuția)
Donatie allexs96 allexs96 Buna seara, vin cu urmatoare situatie, in anul 2007, am donat un imobil, propietate personala, nefiind casatorit si neavand copii, catre unchiul meu, fara nici ... (vezi toată discuția)