avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

Buna seara, vin cu urmatoare situatie, in anul 2007, am donat un imobil, propietate personala, nefiind casatorit si neavand copii, catre unchiul meu, fara nici un fel de clauza. Acum vin cu intrebarea, in momentul actual starea de sanatate a unchiului este precara ( inclusiv cea mintala ) , in situatia decesului, ce se intampla cu bunul respectiv ? Exista posibilitatea sa reintru in posesia lui, sau se va imparti intre mostenitorii lui directi ( frati/surori ) ? Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2019
allexs96, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:29, 2 Februarie 2019
Se va împărți intre frații și surorile in viata si nepoții de la frații decedați.
Nu as fi de acord sa beneficieze fratii unchiului ( desi se pare ca legal este irelevant ) de un bun cumparat cu banii mei, la care ei nu au absolut nici o contributie, financiara-morala. Corect, alegerea de-ai face donatie unchiului meu mi-a apartinut si nu m-a obligat nimeni. Gresala la vremea respectiva ca nu am trecut o clauza ceva. Iar in momentul de fata, chiar daca as face un alt act cu unchiul meu, avand problemele medicale, nu intra in calcul fiind nul.

In aceste conditii, exista vreo modalitate de a desfinta donatia ? Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2019
allexs96, utilizator
Nu.
Donațiile sunt irevocabile. Prin excepție, pot fi revocare pentru neexecutarea sarcinii(Dar nu e cazul aici, pentru că donația a fost simpla, fără vreo sarcină) sau ingratitudine (injurii grave, atentat la viața donatorului, delicte, refuzul de alimente etc, fapte care trebuie dovedite în instanță. Din nou nu e cazul).
Apartament o fi fost cumpărat cu banii dvs, dar donandu-l unchiului, ati fost perfect conștient de faptul că astfel el devine proprietar.
Iar în atare calitate, la deces, orice proprietar este moștenit de rude.
Am gasit un raspuns la o intrebare asemanatoare, de acum cativa ani legat pe forum :
"
Donatia nu poate fi revocata decat in anumite conditii stricte prevazute de lege :
- Donatia se revoca pentru ingratitudine in urmatoarele cazuri:
a) daca donatarul a atentat la viata donatorului , a unei persoane apropiate lui sau, stiind ca altii intentioneaza sa atenteze, nu l-a instiintat;
b) daca donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave fata de donator ;
c) daca donatarul refuza in mod nejustificat sa asigure alimente donatorului ajuns in nevoie, in limita valorii actuale a bunului donat, tinandu-se insa seama de starea in care se afla bunul la momentul donatiei .
- Donatia se revoca pentru neindeplinirea sarcinii - dar numai in termen de 3 ani de la data la care trebuia executata sarcina.
- revocarii donatiei pentru survenienta de copil "

Concret, speta de fata :

1. la data donatiei, un eram casatorit si nu aveam copil, in momentul actul
sunt casatorit si urmeaza sa am un copil. Se mai poate aplica dreptul de survenienta pentru copil ? ( desi am citit ca a fost modificata legea intre timp )

2. condamnare penala ? la aproximativ 7 ani dupa ce i-am donat unchiului meu, acesta a fost judecat pentru tentativa de omor ( nu asupra mea ) si internat intr-un spital in regim inchis ( la data postarii se afla inca internat ).
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Februarie 2019
allexs96, utilizator
1. De la intrarea în vigoare a noului Cod civil, survenienta de copil nu mai este o cauza de revocare a donatiei.
2. Trebuie ca tentativa de omor să fi fost asupra dvs, ca donator.
Altfel, nu se poate aprecia ca fapt de ingratitudine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de donatie danut74 danut74 soacra mea a facut act de donatie sotiei mele pe o garsoniera...acum vrea sa strice actul de donatie....se poate?:O (vezi toată discuția)
Succesiune gabita_dumitrache gabita_dumitrache buna ziua, as dori sa va intrb si eu ceva^ In urma decesului tatalui meu s-a facut succesiune iar dupa aceea anul trecut mama mea a vrut sa rezolve problema ... (vezi toată discuția)
Donatie atacabila caligula69 caligula69 Acum 2 ani am incheiat un contract de donatie cu varul meu, prin care acesta mi-a donat un teren pe care el il avea in proprietate prin mostenire de la tatal ... (vezi toată discuția)