avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

buna ziua, as dori sa va intrb si eu ceva^
In urma decesului tatalui meu s-a facut succesiune iar dupa aceea anul trecut mama mea a vrut sa rezolve problema noastra si a impartit jumi/juma mie si fratelui meu. Fratele meu fiind casatorit jumatatea lui este primita ca donatie iar jumatatea mea este primita cu contract de vanzare cumparare.Intrebarea mea este fratele meu mai are drept in jumatatea mea si daca mama mea poate sa revina asupra donatiei fratelui meu, deoarece au intervenit niste probleme comportamentale din parte fratelui meu inclusiv cu amenintari de acest gen.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 19:19, 1 Mai 2012
Donatorul poate oricand sa revoce donatia.
Donatia este ca regula un act irevocabil, exceptia, revocabilitatea, fiind posibila doar pentru motive strict si limitativ prevazute de lege. Unul dintre motivele prescrise de lege este ingratitudinea donatarului.
Astfel , conform prevederilor din Codul civil:
Art. 1.021- Revocarea pentru ingratitudine şi pentru neîndeplinirea sarcinilor nu operează de drept.
Art. 1.023. - Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.
Va trebui deci , pentru a exista posibilitatea revocarii, sa existe unul dintre motivele enuntate mai sus, si sa se faca dovada acestora.
Donatia este IREVOCABILA . Donatorul nu mai poate reveni asupra consumtamantului sau, din momentul in care donatia a fost acceptata prin act autentic de catre donatar.

Vechiul Cod Civil: art 801.
Noul; Cod civil:

"Art. 985. - Donația este contractul prin care, cu intenția de a gratifica, o parte, numită donator, dispune în mod irevocabil de un bun în favoarea celeilalte părți, numită donatar.


(1) Donația nu este valabilă atunci când cuprinde clauze ce permit donatorului să o revoce prin voința sa
(2) Astfel, este lovită de nulitate absolută donația care:
Art. 1.023. - Donația se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viața donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, știind că alții intenționează să atenteze, nu l-a înștiințat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave față de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ținându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donației"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara. in 2018 am facut o donatie (un autoturism) sotiei ... Christos Christos Buna seara. In 2018 am facut o donatie (un autoturism) sotiei mele. Dupa 6 luni m a dat afara din casa, chemand Politia si facand un mare scandal. In decembrie ... (vezi toată discuția)
Donație revocabila Gabriel19901 Gabriel19901 Vreau sa cumpăr un apartament care este obținut prin donație. Proprietarul l-a obținut prin donație de la fiul sau iar acesta (fiul) are procura sa ... (vezi toată discuția)
Cum pot ataca o donatie? olgastratulat5@gmail.com olgastratulat5@gmail.com Am donat o casa fratelui meu si soției lui fara nici un ban care au 2 copii.Fara nici o clauză.Cum pot ataca donația.? (vezi toată discuția)