avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna seara. In 2018 am facut o donatie (un autoturism) ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna seara. In 2018 am facut o donatie (un autoturism) sotiei ...

Buna seara. In 2018 am facut o donatie (un autoturism) sotiei mele. Dupa 6 luni m a dat afara din casa, chemand Politia si facand un mare scandal. In decembrie 2020 am avut sentinta de divort. Voiam sa intreb cand si cum pot strica actele de donatie asupra masinii
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 13:14, 17 Ianuarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Donația se revocă doar pentru motivele prevăzute de lege. Astfel, donația poate fi revocată pentru ingratitudine și pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.

Revocarea pentru ingratitudine și pentru neîndeplinirea sarcinilor nu operează de drept.
Revocarea pentru ingratitudine

Art. 1.023 cod civil -
Donația se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viața donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, știind că alții intenționează să atenteze, nu l-a înștiințat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave față de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ținându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donației.

Cererea de revocare
Art. 1.024 cod civil
Dreptul la acțiunea prin care se solicită revocarea pentru ingratitudine se prescrie în termen de un an din ziua în care donatorul a știut că donatarul a săvârșit fapta de ingratitudine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune gabita_dumitrache gabita_dumitrache buna ziua, as dori sa va intrb si eu ceva^ In urma decesului tatalui meu s-a facut succesiune iar dupa aceea anul trecut mama mea a vrut sa rezolve problema ... (vezi toată discuția)
Donatia poate fi revocata? cami22 cami22 Buna ziua! Am si eu o intrebare, tatal meu a murit acum cativa ani,iar in urma mortii lui am mostenit un teren,din care jumatate din el ii revenea surorii ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie mireaandreiiustin mireaandreiiustin Buna ziua! Am act de donatie pe un teren, facut de catre mama mea. Nu am clauze. Am vrut sa vand acel teren pentru a imi achizitiona o locuinta dar mama mea ... (vezi toată discuția)