avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum pot depune actele pentru casatorie fara a fi de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum pot depune actele pentru casatorie fara a fi de fata si viitorul sot, avand in vedere faptul ca acesta este plecat in strainatate?

In vara acestui an doresc sa ma casatoresc cu logodnicul meu care este cetatean libanez (crestin). Nimic anormal pana aici; problema intervine in momentul in care trebuie sa depun , impreuna cu viitorul sot, actele la starea civila cu 10 zile inainte de data casatoriei , tinand cont ca viitorul sot nu-si poate lua concediu mai mult de 7 zile , el avand contract de munca in Arabia Saudita.
Intrebarea este urmatoarea: De ce nu este posibil realizarea "Declaratiei de casatorie" , de catre logodnic , la ambasada ?#-o Si atunci transmiterea acestui document prin intermediul oficialitatilor nu ar mai constitui o problema=D>
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:48, 18 Aprilie 2010
După cum spune şi legiuitorul, declaraţia de căsătorie se face numai personal de către viitorii soţi, în scris, la primăria de domiciliu sau reşedinţa unuia dintre ei.
Aceştia se vor prezenta personal, nefiind admis ca declaraţia de căsătorie să fie depusă numai de către unul dintre soţi.
Dar a incercat la ambasada?
da, a incercat! Si a primit acelasi raspuns :( din nefericire. Eu insist insa cu aceasta intrebare pt k stiu k " la un moment dat" era valabila "casatoria la distanta".
Va multumesc pentru raspuns si va urez o seara placuta!
O alta completare, si totodata nelamurire: daca unul dintre viitori soti este plecata din oras , se poate semna declaratia de casatorie in prezenta altui ofiter , si in cadrul altei primarii decat cea de care apartine viitorul/viitoarea sot/sotie.
Acesta a fost raspunsul pe care l-am primit eu la oficiul starii civile.:stunned:
Legea 119/1996

Art. 28. - (1) Declaraţia de căsătorie se face personal de către viitorii soţi, în scris, la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, la primăria competentă unde urmează a se încheia căsătoria.
...
(4) Dacă unul dintre viitorii soţi nu se află în unitatea administrativ-teritorială unde urmează a se încheia căsătoria, el poate face declaraţia de căsătorie la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, la primăria unităţii administrativ-teritoriale unde se află temporar, care o transmite în termen de 48 de ore serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, primăriei unde urmează a se încheia căsătoria.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunere acte casatorie - legea 119 din 1996 actualizata 2016 Horatiu_Andrei Horatiu_Andrei Am cateva nedumeriri referitor la depunerea actelor pentru casatorie. Pe scurt, eu si logodnica mea, cetateni romani cu domiciliul in Danemarca, dorim sa ne ... (vezi toată discuția)
Cununia civila Gabriela1999 Gabriela1999 Ce trebuie,sa fac pentru a face cununia civila? (vezi toată discuția)
Cununie civila in alt judet Celmic Celmic Buna ziua! Eu si prietena mea am hotarat sa ne casatorim si am dori sa o facem undeva pe malul marii (stiu, vom ingheta). Problema e ca ne este greu sa gasim ... (vezi toată discuția)