avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Registru de casa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Registru de casa

Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca contabiltatea are obligatia sa verifice actele si registrul de casa, tinand cont ca persoana care face acest registru nu este de specialitate si nici nu are fisa postului pentru acest lucru.
Este o lege, hotarare........?
Pentru colectarea banilor de la soferi trebuie facut un proces verbal de predare primire si aceste proceste verbale trebuiesc pastrate?
Pentru predarea documentelor de la soferi(bonuri,chitante) se intocmesc aceleasi procese verbale?
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 11:08, 18 Aprilie 2010
Problema este reglementata de Decretul nr. 209 din 5 iulie 1976 pentru aprobarea Regulamentului operatiilor de casa, care la art. 41, prevede:
,,Compartimentul financiar-contabil verifica, in mod obligatoriu, in aceeasi zi sau cel tirziu a doua zi, documentele de incasari si plati predate de casier, precum si daca soldul inscris in registrul de casa este stabilit corect.
In cazul operatiunilor de incasari se verifica daca sumele inscrise in registrul de casa corespund cu cele din duplicatele chitantelor emise, din carnetele de cecuri sau alte documente specifice aprobate de organele competente.
De asemenea, compartimentul financiar-contabil verifica daca sumele care au in casierie si pentru care s-au emis chitante au fost depuse la banca sau la celelalte institutii de credit, la termenele si in conditiile stabilite.
Verificarea se face pe baza inregistrarilor din registrul de casa si a foilor de varsamint cu chitanta.
In cazul operatiunilor de plati se verifica daca sumele inscrise in registrul de casa corespund cu cele din documentele prezentate, ca: state de retributii, liste de plata si alte asemenea, urmarindu-se cu aceasta ocazie daca sumele depuse la banca sau la celelalte institutii de credit, reprezentind drepturi banesti neachitate, au fost stabilite corect si daca restituirea lor a avut loc in termen,,.
In actul normativ sunt precizari cu privire la documentele de plati si incasari, verificarile ce se fac de compartimentul financiar contabil, acordarea si justificarea avansurilor spre decontare, respectarea disciplinei de casa, s.a.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Registru casa bitu bitu Cum se face corect o predare primire a registrului de casa? Daca exista documentele neinregistrate, cum se verifica? Persoana care i-a in primire se numeste ... (vezi toată discuția)
Completare registru casa geoeric geoeric Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu completarea registrului de casa la un service auto... a) la incasari trec valoarea de pe z ( piese auto si manopera) ... (vezi toată discuția)
Casier vs contabil sethgabriela sethgabriela buna ziua, va rog sa ma lamuriti cu o problema: daca registrul de casa este intocmit de catre contabil, in format electronic, in programul de ... (vezi toată discuția)