Am si eu o nelamurire si va rog mult sa ma ajutati. Am un SRL si doresc sa angajez o persoana pentru executarea anumite lucrari de instalatii. Nu stiu ce contract sa fac cu respectiva persoana fizica care nu este si nu se va face persoana fizica autorizata. Pot incheia un contract de prestari servicii sau o conventie civila de prestari servicii ..sau care este diferenta intre ele? Si mai am o intrebare care sunt obligatiile mele ca SRL dpdv fiscal trebuie inregistrat ctr la Adm Financiara, dar ale lui ca persoana fizica?
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul extrem de bine argumentat! Insa eu am o parere un pic diferita de a dumneavoastra.
Codul muncii are caracterul unei legi speciale fata de Codul civil, in ceea ce priveste munca. Or, specialia generalibus derogant (normele speciale deroga de la cele generale). Asadar, regulile care guverneaza relatiile de munca sunt cele din legislatia muncii (Codul muncii si legile speciale care reglementeaza relatiile de munca) si, in masura in care acestea nu acopera anumite cazuri, sunt completate cu cele din legislatia civila (cf. articolul 295 din Codul muncii).
Acelasi cod al muncii sanctioneaza contraventional angajatorul care primeste la munca persoane fara incheierea unui contract individual de munca (articolul 276 (1) e)). Evident ca angajatorii care folosesc munca unor persoane cu care nu au incheiat contracte de munca vor invoca aplicabilitatea Codului civil. Totusi, aceasta aparare nu poate fi acceptata pentru motivele descrise mai sus.
Articolul 52 (1) d) din Codul fiscal mentioneaza veniturile din “activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil”. Pentru mulţi, acesta a fost temei suficient pentru a sustine ca, implicit, si conventiile civile descrise sunt valide. A crede ca o simpla trimitere dintr-o lege care nu reglementeaza in mod substantial materia conventiilor civile poate servi la recunoasterea legalitatii acestora pentru mine nu constitutie un argument suficient de puternic.
Asa cum bine ati spus si dumneavoastra mai sus, conventiile de prestari servicii pot fi acceptate in ipoteza in care sunt incheiate intre persoane care au autorizarea de a desfasura activitati economice independente, cazul tipic fiind contractele intre societati comerciale si persoane fizice autorizate (cf. OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale).
Alte ipoteze in care aceste contracte sunt acceptabile sunt cazurile pentru care exista legi speciale, permitand explicit aceasta posibilitate. Sunt astfel de cazuri: contractele de prestari servicii prevazute de Legea 82/1991 a contabilitatii (articolul 10), contracte civile pentru prestari de servicii prevazute de Legea 178/1997 pentru autorizarea si plata traducatorilor si interpretilor (.....) (articolul 1), contractele de colaborare ale PFA cu alte PFA prevazute de OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate (......) (articolul 16), contractele de colaborare intre avocati si alti avocati, experti sau specialisti, prevazute de Legea 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat (articolele 5 şi 6) etc.
Mai asteptam si alte puncte de vedere in legatura cu aceasta speta, poate reusim pana la urma sa ajungem la un punct de vedere comun.
consider ca nu trebuie facuta referire la Codul Muncii in cazul discutat mai sus de noi. In primul rand pentru ca - fiind vorba de conventii civile - nu vorbim de relatie de munca, nu exista, deci, relatie de subordonare intre angajat si angajator, ci avem de-a face cu prestator de servicii si beneficiar al acestor servicii. Etc...
Oricum, apreciez ca distinsul meu coleg si-a expus punctul sau de vedere. Poate mai urmeaza si alte pareri...
am si eu o nelemuririe. sunt consilier juridic la o societate. si doresc sa reprezint si o alta societate, dar nu as dori sa inchei cu aceasta noua societate un contract individual de munca ci un altfel de contract. care ar fi cel mai avantajos pentru mine. iar daca as ramane insarcinata aceste venituri s-ar lua in calcul? si care este conditia
@ atticus B-)
"ART. 79 - Calculul impozitului şi termenul de plată
(1) Impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut. (2) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final. (3) Impozitul astfel retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut."
Sunt o persoana fizica neautorizata, angajata prin contract de mandat in calitate de cenzor la o asociatie de proprietari cu o indemnizatie de 50 lei net lunar. La semnarea contractului am optat pentru impozit final de 16% cu retinere la sursa. In aceste conditii am obligatia de a depune declaratia fiscala 070 si declaratia fiscala 200? Angajatorul trebuie sa depuna declaratia fiscala 010, dupa incheierea contractelor/conventiilor civile sau depune doar declaratia 100 si 205? Va multumesc anticipat!
Scuzati-ma, fiind plecat, doar acum am citit intrebarile Dvs. Va raspund in speranta ca inca problema este de actualitate.
NU aveti obligatia depunerii Declaratiei 070, iar angajatorul nu va depune 010.
Angajatorul va depune Declaratia 100, iar anul viitor va avea de depus si Declaratia 205.
La randul Dumneavoastra, veti depune tot anul urmator (2011) Declaratia 200, in care treceti veniturile obtinute pe baza de conventii civile de prestari servicii pe anul 2010.
ATENTIE! De la 01 iulie 2010, legiuitorul a avut grija ca lucrurile sa se schimbe, nu chiar in bine...
Conventie civila
Vioreld
salutare. vreau sa inchei cu o persoana fizica o conventie civila. intrebarea mea este ce se plateste in acest caz (doar impozitul de 16%)? cine plateste ... (vezi toată discuția)