1. In CIM, la lit.N1, scrie: "Prevederile prezentului CIM se completeaza cu dispozitiile Codului muncii aplicabil si ale CCM aplicabil inregistrat la ... sub nr..../...".
2. Asadar, inainte de a semna CIM trebuie ca angajatorul sa va dea sa cititi si sa semnati de luare la cunostinta nu numai R.I. ci si CCM aplicabil in unitatea respetiva.
CIM se incheie in baza contractului colectiv si este normal ca fiecare angajat sa cunoasca ce contine acesta. Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
In cazul in care la nivel de unitate nu exista sindicat, la negocierea CCM participa reprezentantii salariatilor.Daca nu aveti sindicat, informatiile ar trebui afisate la vedere sau comunicat in scris fiecarui angajat.
1. In CCM sunt inscrise drepturile colective ale salariatilor.
2. In CIM se individualizeaza o parte din aceste drepturi, celelalte ramanand valabile pentru toti salariatii.