avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Vreau sa ma lamuriti si pe mine ce trebuie sa fac in situatia urmatoare:
Bunica mea a murit acum un an si jumatate si nu s-a facut mostenirea. Impreuna cu bunicul si cu sotul meu locuim in casa bunicilor si avem grija si de el.Intelegerea a fost ca ei sa ne treaca casa pe numele nostru insa s-a intamplat ca bunica sa moara inainte.Bunicii au 4 copii in viata ,care am inteles ca au dreptul la mostenire.Unii din ei ba afirma ca ar fi de acord sa mi se dea mie casa,ba ca nu ar fi. Tatal meu e de acord sa imi revina mie partea lui si bunicul la fel,ar vrea sa imi revina mie casa si terenul.
Va rog sa imi spuneti care e procedura sa mi se poata face actele pe casa,mie in calitate de nepoata. Daca toti ar fi de acord,ar putea sa cedeze partea lor in favoarea bunicului sau al tatalui meu pentru ca apoi bunicul/tatal sa imi vanda si partea lui? Cat are fiecare parte din mostenire?care ar fi costurile?am inteles ca la instanta s-ar plati o taxa de timbru,nu se platese si la notar?Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: ANA001 , utilizator 17:26, 19 Aprilie 2010
Bunicul poate sa porneasca procedura succesorala, dupa bunica, copiii lui sa refuze partea lor de mostenire in favoarea bunicului, apoi acesta sa va faca dvs.contract de intretinere cu transferul proprietatii, pentru ca tot aveti grije de el locuind impreuna. Dupa decesul bunicului, nimeni nu poate ataca un contract de intretinere. Daca faceti contract de vanzare/cumparare si va fi atacat de ceilalti , dupa decesul bunicului, va trebui sa faceti dovada ca ati achitat valoarea imobilului cumparat.. si poate nu aveti cum sa dovediti..
buna ziua .
se poate dezbate succesiunea fie la notar, fie in instanta .
in instanta taxa de timbru este de 3% din valoarea masei partajabile .
bunicul are dreptul la 1/4 din succesiunea bunicii , la care se adauga cota sa de 1/2 .
deci binciul va avea 1/4 +1/2 . restul se cuvine celorlalti succesori .
daca descendentii doresc, pot face declaratii de renuntare in favoare bunicului.
acesta va deveni unic proprietar, si va putea dispune cum doreste de bunurile sale .
indicat ar fi sa incheiati un act de intretinere cu dansul . ;)
buna ziua.
cel mai ieftin iesiti daca toti mostenitorii dau o declaratie ca au ramas straini de succesiune.
ulterior ramand ca bunicul sa va transmita si cota dansului.
la notar nu se plateaste taxe de timbru de 3%, ci doar la instanta?
nu inteleg,daca toti mostenitorii dau declaratie ca renunta la mostenire, atunci cui revine partea defunctului?
declaratia s-ar da la notar sau la instanta? cam cat ar costa?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament mineva mineva Buna ziua Bunica mea ,in viata in momentul de fata , mi a facut testament prin care imi lasa mie toate bunurile ei mobile si imobile. Acesta lucru l a ... (vezi toată discuția)
Cedare drepturi proprietate Anniemax Anniemax Buna ziua. Am o problema legata de o mostenire. Exista vreun act pe care il pot face prin care pot ceda unei alte persoane drepturile ce ar urma sa mi se ... (vezi toată discuția)
Donatie kikke kikke buna ziua,intrebarea mea se refera in mod special notarilor,dar si cine are notiune imi poate raspunde.Bunica doreste sa-si transfere dreptul de proprietate ... (vezi toată discuția)