avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contributia pentru CAS este plafonata ca in anii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contributia pentru CAS este plafonata ca in anii precedenti ?

Buna ziua,

am dat cautare pe internet insa nu gasesc nicaieri raspunsul. M-ar interesa, daca in continuarea la calculul salarial contributia pentru CAS este plafonata la 5 salarii medii brute pe economie.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:41, 19 Aprilie 2010
Legea nr. 19/2000, actualizata la art. 78 (4) prevede ,,Punctajul asiguratului, stabilit conform prevederilor alin. (1) si (2), se calculeaza la nivelul veniturilor brute realizate pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale,,.
Alin. (4) al art. 78 a fost modificat de pct. 6 al art. I din LEGEA nr. 250 din 19 iulie 2007, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 486 din 19 iulie 2007.
Deci, contributia pentru CAS nu mai este plafonata pentru o baza de calcul de 5 salarii medii brute pe economie.
Baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale in cazul asiguratilor o constituie:
a) venitul brut realizat lunar, in situatia asiguratilor prevazuti la art. 5 alin. (1) pct. I si II din Legea nr.19/2000;

b) venitul lunar asigurat, inscris in declaratia sau in contractul de asigurare sociala, in cazul asiguratilor prevazuti la art. 5 alin. (1) pct. IV si V si alin. (2) din Legea nr.19/2000;

c) salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in cazul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala.

(2) Baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale pentru personalul roman trimis in misiune permanenta in strainatate de catre persoanele juridice din Romania este salariul brut lunar in lei, corespunzator functiei in care persoana respectiva este incadrata in tara, inclusiv sporurile si celelalte adaosuri care se acorda potrivit legii.
(art.23 din Legea nr.19/2000).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificari aduse de oug nr. 117/2010 andad andad Baza de calcul pt asigurarile sociale (CAS) se plafoneaza la 5 sal. medii brute? Cel putin eu asta am inteles din aceasta ordonanta, care modifica Codul ... (vezi toată discuția)
Acordare salarii compensatorii emanuela73 emanuela73 Daca in CCM la nivel de unitate nu este prevazuta acordarea de salarii compensatorii se aplica prevederile CCM la nivel national adica acordarea unui salariu ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala & asigurari sociale silviapreda silviapreda Buna ziua, M-ar interesa ce trebuie sa faca o persoana care si-a infiintat o intreprindere individuala (cu impozitarea venitului in sistem real) pentru a ... (vezi toată discuția)