avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acordare salarii compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acordare salarii compensatorii

Daca in CCM la nivel de unitate nu este prevazuta acordarea de salarii compensatorii se aplica prevederile CCM la nivel national adica acordarea unui salariu sau se aplica prevederile celui la nivel de unitate?
Daca se acorda in cuantum net nu se calculeaza contributii si impozit 16%?
Daca se acorda sume brute se calculeaza retineri?
Cel mai recent răspuns: titiana , utilizator 13:36, 20 Noiembrie 2009
Daca se acorda conf. CCMUNN este un salariu brut la care se opresc contributii(CAS si sanatate) si impozit
Se aplica prevederile din CCMUN.
O regula este aceea ca se aplica prevderile mai favorabile. Deci, trebuie sa primiti 1 salariu compensatoriu.

Daca acesta este in forma bruta se calculeaza retineri, dar numai o parte din ele (de ex: nu se retine somajul)
Daca este in forma neta, atunci nu mai are rost sa aplicati retineri.
In acest caz prevederile CCMUN au prioritate.
La plata salariului compensatoriu nu se retin contributiile ca pentru un salariu normal.
Text extras din: Lege nr. 95/2006 - privind reforma în domeniul sănătăţii@

(6) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate nu se datorează asupra sumelor acordate în momentul disponibilizării, venitului lunar de completare sau plăţilor compensatorii, potrivit actelor normative care reglementează aceste domenii, precum şi asupra indemnizaţiilor reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările ulterioare

Text extras din: Lege nr. 19/2000 - privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale@

Art. 21. - (1) Contribuţia de asigurări sociale se datorează din momentul încadrării în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) sau de la data încheierii contractului de asigurare socială.
(2) Contribuţia individuală de asigurări sociale se datorează de asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I şi II, iar cota contribuţiei individuale de asigurări sociale se stabileşte prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
(3) Contribuţia de asigurări sociale datorată de angajatori reprezintă diferenţa dintre nivelul cotelor de contribuţii de asigurări sociale stabilite diferenţiat, în funcţie de condiţiile de muncă, prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat, şi nivelul cotei contribuţiei individuale de asigurări sociale.
(4) Asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2) datorează integral cota de contribuţie de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor de muncă în care îşi desfăşoară activitatea.
(5) Contribuţia de asigurări sociale pentru şomeri se suportă integral din bugetul asigurărilor pentru şomaj la nivelul cotei stabilite pentru condiţii normale de muncă, cu excepţia plăţilor compensatorii şi a veniturilor de completare acordate salariaţilor din industria de apărare, în perioada de reducere temporară a activităţii.
(6) Contribuţia de asigurări sociale pentru persoanele care beneficiază de plăţi compensatorii se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj la nivelul

extras din: Codul Fiscal 2003 - Codul Fiscal al României@

j) sumele reprezentând plăţile compensatorii, calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale căror contracte individuale de muncă au fost desfăcute ca urmare a concedierilor colective, precum şi sumele reprezentând plăţile compensatorii, calculate pe baza salariului mediu net pe economie, primite de personalul civil din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională la încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu, ca urmare a nevoilor de reducere şi de restructurare, acordate potrivit legii;
(la aceste sume se retine 16%)

Nu se retine nici somaj, dar nu gasesc acum articolul de lege sa vi-l trimit.
Deci, se retine si vireaza doar impozitul de 16%.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Neplata cas pentru pensionarii reangajati andad andad Pensionarii (limita de varsta) pot solicita neplata CAS -ului (angajat si angajator) invocand faptul ca nu cere recalcularea pensiei? Daca da ...exista un ... (vezi toată discuția)
Impozitare salarii compensatorii emilia19p emilia19p Buna! am lucrat la Posta Romana si recent am fost disponibilizata primind o decizie prin care imi vor fi date salarii compensatorii.... de atunci se tot aud ... (vezi toată discuția)
Impozite salariu compensatoriu concediere individuala MISKA5 MISKA5 buna seara!ce retineri se fac la plata unui salariu compensatoriu la concedierea individuala?plata lui se face in luna cand expira contractul sau in perioada ... (vezi toată discuția)