avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acordare salarii compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acordare salarii compensatorii

Daca in CCM la nivel de unitate nu este prevazuta acordarea de salarii compensatorii se aplica prevederile CCM la nivel national adica acordarea unui salariu sau se aplica prevederile celui la nivel de unitate?
Daca se acorda in cuantum net nu se calculeaza contributii si impozit 16%?
Daca se acorda sume brute se calculeaza retineri?
Cel mai recent răspuns: titiana , utilizator 13:36, 20 Noiembrie 2009
Eu am primit plata compensatorie la calculul careia a stat salariul brut si din care nu mi s-a retinut nicio taxa, fiind o plata compensatorie si nu un venit salarial...
Primiti o compensatie in valoare de un salariu conf.CCMuN numai daca nu exista un contract colectiv pe ramura care sa prevada o suma mai mare!
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2009
Marioara Maftei, utilizator
pt. dna rocristina

normele de aplicare ale legii 19/2000
18. Baza lunara de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale o constituie venitul brut realizat lunar de catre asiguratii care se regasesc in situatiile de la art. 5 alin. (1) pct. I si II din lege. Constituie baza lunara de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale si veniturile brute realizate de persoanele care nu se mai regasesc in aceste situatii, dar incaseaza venituri ca urmare a faptului ca au detinut una din calitatile de la art. 5 alin. (1) pct. I si II din lege

19. Prin sintagma venitul brut realizat lunar se intelege totalitatea veniturilor in bani sau in natura, realizate dintr-o activitate dependenta, indiferent de fondurile din care acestea se achita, realizate de asiguratii care se afla in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I si II din lege. In venitul brut realizat de aceste categorii de persoane sunt incluse si acele venituri in bani sau in natura care sunt obtinute ca urmare a desfasurarii unor activitati remunerate, in folosul unor entitati, altele decat angajatorul/angajatorii la care se deruleaza activitatea de baza.
Sintagma «venitul brut realizat lunar» cuprinde, fara sa se limiteze la acestea, urmatoarele:

j) sumele acordate, potrivit legii, contractului colectiv de munca sau contractului individual de munca, in cazul incetarii raporturilor de munca, incetarii raporturilor de serviciu ale functionarilor publici, a mandatului sau a calitatii de membru cooperator, ca urmare a concedierilor individuale ori colective, indiferent de denumirea, cuantumul si durata acordarii acestora;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare salarii compensatorii emilia19p emilia19p Buna! am lucrat la Posta Romana si recent am fost disponibilizata primind o decizie prin care imi vor fi date salarii compensatorii.... de atunci se tot aud ... (vezi toată discuția)
Neplata cas pentru pensionarii reangajati andad andad Pensionarii (limita de varsta) pot solicita neplata CAS -ului (angajat si angajator) invocand faptul ca nu cere recalcularea pensiei? Daca da ...exista un ... (vezi toată discuția)
Impozite salariu compensatoriu concediere individuala MISKA5 MISKA5 buna seara!ce retineri se fac la plata unui salariu compensatoriu la concedierea individuala?plata lui se face in luna cand expira contractul sau in perioada ... (vezi toată discuția)