avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Neplata CAS pentru pensionarii reangajati
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Neplata CAS pentru pensionarii reangajati

Pensionarii (limita de varsta) pot solicita neplata CAS -ului (angajat si angajator) invocand faptul ca nu cere recalcularea pensiei?
Daca da ...exista un temei legal?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: andad , utilizator 15:03, 9 Iulie 2010
Nu, nu pot solicita neplata CAS-ului, întrucât potrivit dispoziţiilor Legii nr. 19/2000, toate persoanele beneficiare ale unui CIM sunt asigurate prin efectul legii, angajatorul având obligaţia de a calcula, reţine şi vira lunar sumele aferente CAS.
A se vedea dispoziţiile art. 5, art.21 şi art. 22, din legea anterior menţionată
"ART. 5
(1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
IV. persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute, si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
IV. persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:

a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
V. persoanele care realizeaza prin cumul venituri brute pe an calendaristic, echivalente cu cel putin 3 salarii medii brute, si care se regasesc in doua sau mai multe situatii prevazute la pct. IV.
V. Persoanele care se regasesc in doua sau mai multe situatii prevazute la pct. IV."
ART. 21
(1) Contributia de asigurari sociale se datoreaza din momentul incadrarii in una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) sau de la data incheierii contractului de asigurare sociala.
(2) Contributia individuala de asigurari sociale se datoreaza de asiguratii prevazuti la art. 5 alin. (1) pct. I si II, iar cota contributiei individuale de asigurari sociale se stabileste prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(3) Contributia de asigurari sociale datorata de angajatori reprezinta diferenta dintre nivelul cotelor de contributii de asigurari sociale stabilite diferentiat, in functie de conditiile de munca, prin legea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat, si nivelul cotei contributiei individuale de asigurari sociale.
(4) Asiguratii prevazuti la art. 5 alin. (1) pct. IV si V si alin. (2) datoreaza integral cota de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor de munca in care isi desfasoara activitatea.
(5) Contributia de asigurari sociale pentru someri se suporta integral din bugetul asigurarilor pentru somaj la nivelul cotei stabilite pentru conditii normale de munca, cu exceptia platilor compensatorii si a veniturilor de completare acordate salariatilor din industria de aparare, in perioada de reducere temporara a activitatii.
(6) Contributia de asigurari sociale pentru persoanele care beneficiaza de plati compensatorii se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj la nivelul cotei contributiei individuale de asigurari sociale.
(8) Contributia de asigurari sociale datorata de contribuabilii prevazuti la art. 18 alin. (1) nu se impoziteaza.
ART. 22
(1) Calculul si plata contributiei de asigurari sociale datorate de asiguratii prevazuti la art. 5 alin. (1) pct. I si II si de angajatorii acestora se fac lunar de catre angajatori.
(2) Calculul si plata contributiei de asigurari sociale pentru someri se fac lunar de catre institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj.
(3) Plata contributiei de asigurari sociale datorate de asiguratii prevazuti la art. 5 alin. (1) pct. IV si V si alin. (2) se face lunar de catre acestia, pe baza calculului efectuat si comunicat de casele teritoriale de pensii la care sunt asigurati.
(4) Plata contributiei de asigurari sociale, in cazul asiguratilor prevazuti la art. 5 alin. (2), se poate face si anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni, calculata de la data la care se face plata. In aceste situatii stagiul de cotizare este corespunzator timpului efectiv parcurs in interiorul perioadei pentru care s-a efectuat plata.
Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2010
florisiris, utilizator
multumesc f.mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare salarii compensatorii emanuela73 emanuela73 Daca in CCM la nivel de unitate nu este prevazuta acordarea de salarii compensatorii se aplica prevederile CCM la nivel national adica acordarea unui salariu ... (vezi toată discuția)
Somera aflata in postnatal OPREA FLORENTINA OPREA FLORENTINA Din somaj am intrat in postnatal .O persoana aflata in aceasta situatie poate vira ceva la fondul de pensii. Zilele trecute am primit de la banca care ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa bekkes bekkes Buna seara as avea si eu o antrebare :poate sa-mi zica cineva daca pfa-urile cu norma de venit, trebuie sa plateasca la somaj si la CASS,ca la sanatate stiu ... (vezi toată discuția)