Din somaj am intrat in postnatal .O persoana aflata in aceasta situatie poate vira ceva la fondul de pensii.
Zilele trecute am primit de la banca care administreaza fondul meu de pensii o instiintare cum ca pe anul 2008 nu s-a virat nimic la fondul de pensii.Este o greseala a AJOFM sau nu pot vira nimic la fondul de pensii daca sunt in postnatal.?
Daca ati fost in somaj sau in concediu maternitate ati fost asigurata.
Mergeti cu acea instiintare la AJOFM si intrebati.
E posibil ca ei sa fi virat, si problema sa fie in alta parte pentru ca banii pentru pensii private sunt redistribuiti de CNAS catre firma pe care ati ales-o.
lg 19/2000
Art. 21. - (1) Contribuţia de asigurări sociale se datorează din momentul încadrării în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) sau de la data încheierii contractului de asigurare socială.
(5) Contribuţia de asigurări sociale pentru şomeri se suportă integral din bugetul asigurărilor pentru şomaj la nivelul cotei stabilite pentru condiţii normale de muncă, cu excepţia plăţilor compensatorii şi a veniturilor de completare acordate salariaţilor din industria de apărare, în perioada de reducere temporară a activităţii.
Art. 22. - (1) Calculul şi plata contribuţiei de asigurări sociale datorate de asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I şi II şi de angajatorii acestora se fac lunar de către angajatori.
(2) Calculul şi plata contribuţiei de asigurări sociale pentru şomeri se fac lunar de către instituţia care administrează bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Art. 25. - Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru şomeri o constituie cuantumul drepturilor băneşti lunare ce se suportă din bugetul Fondului pentru plata ajutorului de şomaj
Art. 23. - (1) Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale în cazul asiguraţilor o constituie:
c) salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în cazul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical, cu excepţia cazurilor de accident de muncă sau boală profesională
Mai am o intrebare daca nu sunt prea indiscreta .Acum 2 luni m-am inscris la o societate de asigurari .Eu sunt dupa cum v-am spus somera (postnatal) ,am voie sa ma inscriu la aceasta firma ?Am intrebat la aceasta firma daca este legal si a raspuns afirmativ .Mi s-a spus ca daca nu depasesc suma pe care o ia un somer nu se intampla nimic.
dvs.ce parere aveti?