As dori urmatoarele informatii:
1. Care este cuantumul actual al veniturilor pe care le poate realiza un somer fara sa-si piarda dreptul la indemnizatie si celelate drepturi (asigurari sociale, de sanatate, etc)?
2. Exista o reglementare care limiteaza nr. de perioade in care o persoana poate sa beneficieze de indemnizatia de somaj, pana la varsta pensionarii?
3. Daca in perioada in care se afla in plata un somer realizeaza venituri mai mari decat limita prevazuta de lege, dar pentru intervale scurte de timp, indemnizatia se poate suspenda si apoi redobandi? Daca da, in ce conditii?
4. Care este valoarea contributiilor la asigurarile sociale in perioada de plata a indemnizatiei de somaj? Este dependenta de valoarea indemnizatiei, deci de salariul anterior (contributia personala) sau este o suma fixa?
Multumesc.
1. Cuantumul veniturilor dobandite concomitent cu indemnizatia de somaj este 499 lei brut.
2.Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
3.Nu se suspenda; se intrerupe. E bine sa va interesati la AJOFM in circumscriptia caruia aveti domiciliul, deoarece practica difera de la un judet la altul.
4. Indemnizatia de somaj nu este supusa impozitarii si nici nu se percep retineri sociale asupra ei( CAS: 5,2%,Somaj 0,5 % si Asigurari sociale:10,5%). Sau poate nu am inteles eu corect intrebarea.
Multumesc pentru raspuns.
2. Imi puteti da o adresa de internet unde pot gasi Legea 76/2002 cu toate modificarile? Pe site-ul Min. Muncii nu cred ca este postata ultima varianta.
4. Mai exact, ma intereseaza ce se intampla cu contributia mea pentru pensie in perioada de somaj. Stiu, nu se retine nimic din indemnizatie, dar imi pastrez statutul de asigurat. Sper ca nu ma insel.
1. - Indemnizatia de somaj se poate cumula cu venituri mai mici decat indicatorul social de referinta numai daca aceste venituti sunt obtinute din activitati autorizate, potrivi legii.
- Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
2. - Nu exista nici o reglementare cu privire la limitarea numarului de perioade in care o persoana poate beneficia de indemnizatie de somaj.
- Puteti beneficia de indemnizatie de somaj de fiecare data cand indepliniti conditiile legale.
3. Legea 76/2002 spune ca indemnizatia inceteaza: Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
b) la data cand realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
...
4. Perioada de somaj este stagiu de cotizare la pensie si sanatate cu plata contributiei de catre Agentia de Somaj.
Va multumesc pentru raspunsul documentat, domnule Valeriu Tudor.
As dori sa stiu daca valoarea contributiei la pensie, platita de catre Agentia de Somaj este fixa sau se calculeaza functie de salariul pe care l-a avut anterior somerul.
Cu stima,
Camelia Hutanu
1. Din Legea 76/2002: Art. 48.
(1) Beneficiarii de indemnizaţie de şomaj sunt asiguraţi în sistemul asigurãrilor sociale de stat şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate şi beneficiazã de toate drepturile prevãzute de lege pentru asiguraţii acestor sisteme.
(2) Contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat şi contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi se vireazã caselor de asigurãri respective de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã.
(3) Drepturile de asigurãri sociale de stat ale persoanelor beneficiare de indemnizaţie de şomaj se suportã din bugetul asigurãrilor sociale de stat.
2. - Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice: Art. 98
...
(2) Pentru perioadele in care persoana a fost somer, la determinarea punctajului lunar se iau in considerare drepturile banesti lunare acordate care au constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale.
...
- Adica se plateste contributia la pensie aplicand procentul la valoarea indemnizatiei de somaj.
Somaj
grigstav
Perioada de somaj este considerata vechime si ce valoare contributiva se aduna la contributia pentru pensii?
Aceasta perioada este luata in calcul pentru ... (vezi toată discuția)