avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata contributiilor la (pentru) pensie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata contributiilor la (pentru) pensie

In perioada 01-mai-2001/26-ian-2002 , am fost somer. doresc sa stiu daca am beneficiat de plata CAS...........(legea 76/2002). Va multumesc. Florian P.
Cel mai recent răspuns: florianpop , utilizator 18:49, 23 Aprilie 2014
1. Pentru acea perioada a fost in vigoare Legea nr.1/1991 .

Legea nr.76/2002 a intrat in vigoare la data de 01.03.2002.

2. Pentru acea perioada , plata c.a.s.-ului s-a efectuat de catre fostele directii de munca si protectie sociala
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca a intrat in vigoare cu data de 1 martie 2002 si ea spune:

Art. 48.
(1) Beneficiarii de indemnizaţie de şomaj sunt asiguraţi în sistemul asigurãrilor sociale de stat şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate şi beneficiazã de toate drepturile prevãzute de lege pentru asiguraţii acestor sisteme.

(2) Contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat şi contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi se vireazã caselor de asigurãri respective de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã.

(3) Drepturile de asigurãri sociale de stat ale persoanelor beneficiare de indemnizaţie de şomaj se suportã din bugetul asigurãrilor sociale de stat.
...

2. Perioada in care o persoana beneficiaza de indemnizatie de somaj este stagiu de cotizare la pensie si sanatate, plata contributiilor fiind efectuata de catre Agentia de Somaj.

3. - In perioada mai 2001 - ianuarie 2002 era aplicabila Legea 1/1991 privind protecţia socialã a şomerilor şi reintegrarea lor profesionalã care prevedea:

Art. 15. – Perioada pentru care o persoanã este îndreptãţitã sã primeascã ajutor de şomaj sau ajutor de integrare profesionalã constituie vechime în muncã şi în aceeaşi unitate.

- Fiind vechime in munca aceasta perioada este luata in calculul stagiului de cotizare la pensie.
Va multumesc mult. Chiar nu ma asteptam la un raspuns atat de repede.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de somaj ca stagiu de cotizare ceraselaco ceraselaco Buna ziua Asa cum cred ca se poate deduce din titlu, intrabarea mea este simpla: Este somajul perioada de cotizare la fondul de pensie de stat?....si Cat ... (vezi toată discuția)
Somajul se considera vechime in munca? geanina.valean geanina.valean Buna ziua, Va deranjez cu urmatoarele intrebari: - se considera somajul vechime in munca si unde este reglementat acest lucru? - daca am fost somer pot ... (vezi toată discuția)