Am si eu cateva nelamuriri.:
1-Somerii neindemnizati CE trebuie sa faca referitor la CAS si contributia pentru sanatate ? E obligatoriu sa le plateasca ? (daca am vazut bine, Codul Fiscal din 2015 precizeaza undeva ca persoanele fara niciun venit nu sunt obligate sa plateasca contrib la sanatate, acestea se plaesc de la Bugetul de stat)
2-Daca exista vreo obligatie sau nu, ce acte trebuie sa depuna si unde ca perioada nelucrata sa se poata considera vechime in munca, iar cand li se solicita dovada platii asigurarilor de sanatate de catre medicul de familie sa o poata prezenta ? (se plateste CAS prin contrcat cu CASA DE PENSII? Daca da, cum anume ? In ce priveste contributiile pentru sanatate, daca in acest caz se patesc din Bugetul de stat, ce trebuie sa faca somerul neindemnizat pentru aceasta, -treb sa depuna 601 ca si categoriile care faca acest demers si apoi sa astepte reaspunsul ANAF ref. la cota zero de impozitare etc ?) MULTUMESC
Vorbind pe ce contine in prezent codul fiscal, in cazul dumneavoastra nu trebuie sa platiti contributie la pensie iar contributie la sanatate vi se aplica din codul fiscal art. 296^32 Contribuţia de asigurări sociale de sănătate privind persoanele care nu realizează venituri
(1) Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I - III, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, precum şi venituri din pensii mai mici de 740 lei şi nu se încadrează în categoriile de persoane care beneficiază de asigurarea de sănătate fără plata contribuţiei, pentru a dobândi calitatea de asigurat, au obligaţia plăţii contribuţiei individuale lunare de asigurări sociale de sănătate.
(2) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1), baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate o reprezintă valoarea salariului minim brut pe ţară.
(3) Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru contribuabilii prevăzuţi la alin. (1) se efectuează lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuţia.
Somaj
grigstav
Perioada de somaj este considerata vechime si ce valoare contributiva se aduna la contributia pentru pensii?
Aceasta perioada este luata in calcul pentru ... (vezi toată discuția)