avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Care este procedura prin care un somer poate plati ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Care este procedura prin care un somer poate plati contributie la pensie?

Subiect: Contributie pensie - somer
Care este procedura prin care un somer poate plati contributie la pensie ?
Am 27 ani de munca, sunt somer de 2 ani si jumatate si mi se refuza un loc de munca ) desi am multiple calificari si cursuri de formare profesionala) pe motiv de varsta, am 53 de ani. As dori sa platesc din mana contributiile poate reusesc sa ies la pensie anticipat dupa ce implinesc 30 ani de cotizare, daca mai apuc.....

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:16, 19 Iunie 2012
In perioada in care ati fost somer, sunteti asigurat la pensie,este perioada contribuabila la pensie.Nu trebuie sa va asigurati in nume personal.Cat priveste iesirea la pensie,va dezamagesc pentru ca nu indepliniti conditia de varsta. Abia la 60 de ani puteti opta pentru pensie anticipata partiala ,daca aveti stagiul de cotizare de cel putin 35 ani.In schimb va puteti asigura la pensie potrivit articolului 6 alineatul 2 din Legea 263 din 2010 pe baza de contract de asigurare incheiat cu Casa Nationala de Pensii si asigurari Sociale,bineinteles dupa ce expira perioada de somaj si daca nu va gasiti un loc de munca.
1. - Cat ati fost somer indemnizat ati fost asigurat la pensie cu plata contributiei de la buget.
- perioada de somaj indemnizat este perioada de stagiu de cotizare la pensie/

2. Daca acum sunteti somer neindemnizat si aveti posibilitateafinanciara puteti sa incheiati un contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii.

3. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 741 lei, iar nivelul maxim de 10.585 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 741 lei veti plati 232 lei lunar.

4. - Spuneti luna si anul nasterii si va spun cand si cum puteti solicita pensionarea.
- In afara de cei 27 de ani lucrati cu contract individual de munca spuneti si ce perioada ati fost in somaj indemnizat.

georgettegan:
1. De ce nu cititi cu atentie mesajul userului? Este femeie si fiind nascuta 10 1958-59 nu poate sa aiba stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

2. Conforn Legii 263/2010 Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) se numeste acum Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).
Buna ziua,
Revin cu o intrebare legata de subiect, care nu mi-a fost clarificata anterior. Am avut si eu o perioada scurta de somaj de 11/2 luna, in 2005(s-a desfiintat postul). Imediat m-am reancadrat, cu contract pe termen nelimitat, la o alta institutie. Conform art.72 din Legea 76/2002 ,( am primit si o notificare ANOFM in sensul acesta) am continuat sa primesc o cota din ajutorul de somaj ca "o completare a veniturilor salariale ", inca 10 1/2 luni. Toti pensionarii in situatii asemanatoare au primit astfel de sume la reancadrare, pana la implinirea unui an. Intrebare : se considera si aceaste venituri de completare la calculul pensiei? Mentionez ca sumele nu au fost inscrise in Cartea de munca, dar ele pot fi obtinute pe o adeverinta de la ANOFM. Va multumesc.
1. Acei 30% din indemnizatia de somaj nu sunt luati in calculul punctului de pensie deoarece pentru ele nu se plateste contributia pentru pensie.

2. In perioada cat ati ptimit acesti bani ati avut venituri din salarii pentru care ati platit contributiile la pensie.

3. Acea suma reprezinta un stimulent pentru someri in a-si gasi mai repede un loc de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Completare vechime in munca - contract de asigurare sociala AdrianaBal AdrianaBal F; 01.1959 ( 53 ani) ; 2 copii (1984,1989); Vechimea actuala = 30 ani 2 luni; Vechimea pt.stagiul complet = 31 ani 4luni ([b]necesara pentru iesirea la ... (vezi toată discuția)
O persoana plecata temporar in strainatate poate incheia un contract de asigurare sociala? Marius Negut Marius Negut Buna seara. Intrebarea este: - o persoana plecata temporar in strainatate poate incheia un contract cu ANOFM(Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de ... (vezi toată discuția)
Un beneficiar de pensie de invaliditate gradul iii poate sa incheie contract de asigurare cu casa de pensii? t_gheorghitza t_gheorghitza SUNT PENSIONARA PE CAZ DE BOALA GR.3.DACA INCHEI UN CONTRACT DE ASIGURARE CU CASA DE PENSII,PENTRU A-MI COMPLETA STAGIUl DE COTIZARE,CUM SE CONSIDERA VECHIMEA ... (vezi toată discuția)