avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cheltuieli combustibil - ajutor
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cheltuieli combustibil - ajutor

Buna.
Am o intrebare si daca puteti va rog ajutati cat mai repede.
Am o firma care presteaza servicii la o alta firma. La firma respectiva nu este angajata nimeni, dar administratorul are o masina personala cu care in fiecare zi se deplaseaza la firma cealalta cu care are contract. Daca firma face un contract de commodat si inchiriaza masina poate sa deduca cheltuielile de motorina si piese de schimb si daca nu este angajat nimeni la firma sau numai daca administratorul se angajeaza.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 21:30, 14 August 2010
contractul de comodat este un contract cu titlu gratuit ; prin urmare nu vad posibila incheierea unui contract de comodat intre doua societati comerciale pentru ca o societate este infiintata tocmai pentru a obtine profit .
In cazul in care veti face un contract de inchiriere pentru acel auto , firma proprietara va factura chirie pe care o va inregistra pe venituri. In acest scop va trebui sa aiba in codul caen prevazuta si activitatea de inchiriere.
In ce priveste deductibilitatea combustibilului, se va putea deduce tva aferent in baza :
art 145^1:
[....]cu exceptia vehiculelor care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane,

si ch cu combustibilul , in baza :
art 21 alin 4 lit t
...cu exceptia situatiei in care vehiculele se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
3. vehiculele utilizate pentru inchirierea catre alte persoane,

Multumesc de ajutor, dar cred ca n-am explicat bine. Contractul de comodat vreau sa fac intre o societate si o persoana fizica ( administratorul firmei care are o masina personala), dar societatea n-are nici un angajat si nici administratorul nu-i angajat.
Buna,

Daca prima firma nu are angajati,cine presteaza serviciile?....cred ca ar trebui sa aveti macar un angajat pentru desfasurarea activitatii si care sa conduca masina ,chiar daca nu e a firmei...;se face un comodat intre administrator in calitate de persoana fizica si societate;
Asociatul unic si administratorul prin Statut poate sa se angajeze si cu una ora la propria firma ;cheltuielile cu masina folosita de administrator nu sunt deductibile momentan...am inteles ca dor pana la sf de an 2010,dar daca e angajat de exemplu pe o functie din vanzari....cheltuielile cu combustibilul si reparatiile se pot deconta....mai putin casco daca e inregistrat pe firma care este nedeductibil(asigurarea obligatorie e personala);
:)

Cred ca este vorba despre un contract incheiat intre cele doua societati, cea in cauza fiind prestatoare de servicii.

Puteti face un contract de comodat, dar benzina nu este cheltuiala deductibila. Nu este obligatoriu ca administratorul societatii (in fapt, el este cel care face serviciile, da?) sa fie si salariat pentru a avea dreptul la aceasta.
Confirm ce zice colegul Iulian Manea, administratorul are dreptul (si chiar obligatia, as zice) sa desfasoare activitati in scopul realizarii de venituri de catre societate. Sunt o multime de firme care nu au salariati, si multe din ele foarte profitabile. :D

In acest sens (obtinerea de venituri) cheltuielile de transport facute de administratori sunt deductibile.

Codul Fiscal
Art. 21. - (1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare.
...
e) cheltuielile de transport şi de cazare în ţară şi în străinătate, efectuate pentru salariaţi şi administratori, precum şi pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme;


Binenteles, cheltuiala cu combustibilul este supusa limitarilor introduse in Codul Fiscal de OUG34/2009:
Codul Fiscal
Art 21. - ...
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
...
t) în perioada 1 mai 2009-31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului, cu excepţia situaţiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă;
2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;
3. vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfăşurarea activităţii de instruire în cadrul şcolilor de şoferi.

Alte discuții în legătură

Contract de comodat eo eo Buna, Am si eu o intrebare...sau mai multe :) Se poate face contract de comodat intre 2 persoane juridice, pentru un autoturism proprietatea a persoanei ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli combustibili + tva deductibili cheltuieli lumi71 lumi71 O unitate asigura transport cu masina de serviciu pentru fiecare salariat in parte (fiecare salariat are o masina de serviciu cu care se deplaseaza la servici) ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuieli auto helbiz helbiz Buna. Am o nelamurire si poate este cineva aici sa ma ajute. Detin o firma care presteaza activitati de management la sediul clientului. Am doua locatii in ... (vezi toată discuția)