avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contract de comodat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contract de comodat

Buna,
Am si eu o intrebare...sau mai multe :)

Se poate face contract de comodat intre 2 persoane juridice, pentru un autoturism proprietatea a persoanei juridice?.In cazul in care se poate, comodatarul isi poate deduce cheltuielile de combustibil,intretinere... ale autoturismului?Precizez ca autoturismul este folosit pentru deplasare(agent vanzari servicii)

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 19:07, 28 Octombrie 2010
Da, se poate face contract de comodat intre 2 pers.juridice si comodatarul poate sa isi deduca cheltuielile de intretinere ale autoturismului. Cheltuielile de combustibil NU se deconteaza.
Multumesc mult.

Dar totusi masina va fi folosita de un agent de vanzari in interes de serviciu, folosinta individualizata printr-un proces verbal intre societate si angajat, combustibil justificat prin existenta unei foi de parcurs.:(
Contractul decomodat il puteti face.Cheltuielile cu combustibilul le puteti deduce.
La deducerea cheltuielii cu combustibilul pt un autoturism folosit de agnt de vanzari se pune problema documentului ce sta la baza inregistrarii contabile nu deductibilitatea cheltuielii, de aici cred ca apar foarte multe confuzii.
Cheltuiala este deductibila.
Regula:
In perioada 1 mai 2009 – 31 decembrie 2010, nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane.
Exceptii:
Exista cateva exceptii de la aceasta regula, in sensul ca sunt acceptate la deductibilitate cheltuielile cu combustibilul efectuate cu urmatoarele vehicule:
• vehicule rutiere motorizate cu o greutate maxima autorizata care sa depaseasca 3.500 kg si care au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului;
• vehicule utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
• vehicule utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
• vehicule utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitatii de instruire in cadrul scolilor de soferi.
Va incadrati la exceptii, spor in afaceri!
L.C.
Ultima modificare: Joi, 28 Octombrie 2010
Laura Ciobeica, moderator

Alte discuții în legătură

Neplatitoare de tva si ch cu combustibilul anairam_unid anairam_unid Am o firma neplatitoare de tva infiintata in aprilie 2010 si as vrea sa fac un contract decomodat pt o masina dar nu stiu cum ma poate ajuta la deducerea ch cu ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu combustibilul Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca pentru un autoturism folosit de un agent de vanzari, cu care se duce si ia marfa de la furnizori pt. a o vinde ... (vezi toată discuția)
Deductibilitatea pentru autoturisme saaa saaa Din OUG noua imi poate spune cineva ce anume se deduce legat de autourismele de serviciu? Intr-o parte am inteles ca nu se mai deduce nimic, azi am citit ce ... (vezi toată discuția)