avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Deductibilitatea pentru autoturisme
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Deductibilitatea pentru autoturisme

Din OUG noua imi poate spune cineva ce anume se deduce legat de autourismele de serviciu?
Intr-o parte am inteles ca nu se mai deduce nimic, azi am citit ce s-ar deduce pentru anumite masini care sunt utilizate pentru deplasari sau alte servicii.
Lucrul acesta este foarte important deoarce multe firme au masini cu care fac deplasari samd.
Bazat pe textul OUG, imi poate explica cineva? Va rog frumos :((

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 09:19, 27 Aprilie 2009
OU 34/11.04.2009 - re vehicule rutiere motorizate pentru persoane cu greutate max 3.5 t, max 9 scaune
dpv cheltuiala

1. cheltuielile cu functionarea , intretinerea si reparatiile - se deduc integral , cu limitare la masinile folosite de angajatii cu functii de conducere (adica aceste cheltuieli sunt deductibile limitat la un autoturism pe cap de manager) nimic schimbat

2. cheltuielile cu combustibilul- nu sunt deductibile in perioda 01.05.09-31.12.2010
cu exceptia combustibilului pentru : masini intervetie, reparatii; paza si protectie, curierat, transport personal la serviciu, care de reportaj, masini pt agenti vanzari si agenti recrutare forta de muna; taxi, inchiriere masini, masini pt scoala de soferi

dpv tva
3. tva la cumparare acestor autovehicule si la cumpararea de combustibil aferenta acestora- nu este deductibial in perioada 01.05.09-31.12.2010
cu exceptia: masini intervetie, reparatii; paza si protectie, curierat, transport personal la serviciu, care de reportaj, masini pt agenti vanzari si agenti recrutare forta de muna; taxi, inchiriere masini, masini pt scoala de soferi; masinilor date in leasing (atentie nu luate in leasing), masini cumparate in scopul revanzarii

Taxare usoara!

Pentru o companie cu administrator (neangajat insa) si cu un angajat - se poate deduce inteleg in continuare tot ce inseamna cheltuiala cu masina - ca intretinere (inspectii etc.) - o masina pentru administrator, iar pentru combustibil se deduce in limita tot a o masina per administrator (chiar daca firma e din Bucuresti si administratorul tot din Bucuresti)? Se poate argumenta ca se face transportul la serviciu. Mai mult, se poate tine cont si ca domeniul este cel de relatii publice - caz in care e logic ca se executa chiar mai multe drumuri pe zi?

In ceea ce priveste combustibilul - daca se deduce conform elemtelor de mai sus (in limita a o masina/administrator) se deduce si TVA-ul sau doar suma fara TVA?

Multumesc anticipat pentru raspuns!
Codul fiscal art 21:
(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
n) cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii, exclusiv cele privind combustibilul, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu funcţii de conducere şi de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecărei persoane cu astfel de atribuţii.

(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
t) în perioada 1 mai 2009-31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului, cu excepţia situaţiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă;


Art. 145^1. Limitări speciale ale dreptului de deducere - (1) În cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, nu se deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor acestor vehicule şi nici taxa aferentă achiziţiilor de combustibil destinat utilizării pentru vehiculele care au aceleaşi caracteristici, aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, cu excepţia vehiculelor care se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă;

Concluzie:
1. Pentru o singura masina folosita de administrator se pot deduce cheltuielile cu intretinerea si reparatia acestei masini, inclusiv TVA.
2. Pentru masina utilizata de angajat pentru transportul la si de la locul de desfasurare a activitatii se pot deduce atat cheltuielile cu reparatiile, cat si combustibilul si bineinteles TVA aferent.

Trebuie demonstrat ca aceste masini nu au fost utilizate in alte scopuri.

Asta este opinia mea, dar poate sunt si alte pareri.
Ultima modificare: Luni, 27 Aprilie 2009
Ana Muntianu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat tiberiussly tiberiussly Buna. Cheltuielile cu combustibilul si de reparatii ale masinii se pot deconta pe firma pe baza unui contract de comodat ? Multumesc. (vezi toată discuția)
Deducere tva la combustibil adinaelena adinaelena Buna ziua la o firma de transport (nu persoane de obicei moloz de pe santiere ) pot deduce tva ul la combustibil dar cheltuiala avand in vedere ca acesta ... (vezi toată discuția)
Foaie de parcurs pentru administrator? gabiclenciu gabiclenciu Am urmatorul caz: S.C. la care administratorul incheie un contract de comodat intre el ca prs. fizica si firma - pentru un autoturism- necesar pt.transportul ... (vezi toată discuția)