As dori un sfat pentru o cunostinta care a primit o delegatie in strainatate, intr-un loc unde mai lucreaza inca trei colegi de munca. Conditiile in care au fost trimisi ceilalti colegi sunt mult mai avantajoase decat cele in care va lucra cunostinta mea pentru o pregatire profesionala similara si ma refer aici la salarizare, cazare si transport. In consecinta, aceasta a refuzat delegarea si este amenintata cu desfacerea contractului de munca. Intrebarea mea este: ca angajat aflat in acesta situatie, ce poate face pentru rezolvarea in avantajul lui a acestui conflict.
În cazul în care persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, urmează să îşi desfăşoare activitatea în străinătate, angajatorul are obligaţia de a-i comunica în timp util, înainte de plecare, informaţiile prevăzute la art. 17 alin. (2) din Codul muncii , precum şi informaţii referitoare la:
a) durata perioadei de muncă ce urmează să fie prestată în străinătate;
b) moneda în care vor fi plătite drepturile salariale, precum şi modalităţile de plată;
c) prestaţiile în bani şi/sau în natură aferente desfăşurării activităţii în străinătate;
d) condiţiile de climă;
e) reglementările principale din legislaţia muncii din acea ţară;
f) obiceiurile locului a căror nerespectare i-ar pune în pericol viaţa, libertatea sau siguranţa personală;
g) condiţiile de repatriere a lucrătorului, după caz
Multumesc pentru raspuns. Insa intrebarea mea se referea la ce poate sa se intample salariatului daca i s-au comunicat aceste conditii si ele au fost in totalitate dezavantajoase in comparatie cu alti colegi cu pregatire profesionala similara trimisi deja acolo. Este aceasta un motiv intemeiat de desfacere a contractului de munca asa cum este amenintat?
Daca puteti, ar trebui sa vedeti dipozitiile art. 42 si urmatoarele din Codul Muncii pentru a fi sigur (si a ne spune si noua) daca este vorba numai de o delegare (prin care se schimba doar locul muncii, dar la acelasi angajator) ori o detasare (la un alt angajator, prin care, in mod exceptional se poate schimba si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului). Atentie, priviti asa: angajatorul SC ...., persoana juridica romana / angajatorul SC ....peroana juridica straina ....nu-l priviti ca angajator pe Gheorghe, peroana fizica ce repreprezinta eventual ambele societati, care pot sa fie totusi sunt subiecte de drept distincte.
Cum v-a mai intrebat si Romascanu : delegare sau detasare ?
Refuz la delegare poate fi clasificat ca neexercitarea atributiilor sau a sarcinilor de serviciu ce in randul sau e clasificat ca o abatere disciplinara .