Am urmatoarea problema: SC cu sediul in Romania, 1 singur angajat. Acesta urmeza a-si desfasura activitatea mai mult in strainatate.
Trebuie ordin de deplasare?
Imi puteti spune ceva despre diurna?
Contabiliceste este deosebit daca acest lucru este perpetuu? (adica va lucra mai mult in strainatate?)
Art. 18 din Codul muncii, arata ca ,,în cazul în care salariatul urmează să îşi desfăşoare activitatea în străinătate, angajatorul are obligaţia de a-i furniza în timp util toate informaţiile prevăzute în art. 17 alin. 2”, inclusiv informaţii privind: durata perioadei de muncă în străinătate, moneda în care vor fi plătite drepturile salariale, modalităţile de plată, prestaţiile şi/sau în natură aferente desfăşurării activităţii în străinătate; condiţiile de climă; reglementările principale din legislaţia muncii din acea ţară; obiceiurile locului a căror nerespectare i-ar pune în pericol viaţa, libertatea sau siguranţa personală”, inclusiv cu privire la condiţiile de repatriere . Trebuie facuta distinctia intre delegarea sau detasarea salariatului in strainatate, esential fiind perioada unei asemenea masuri. Iin cazul delegarii desgiur se impune ordin de deplasare si plata diurnei. Delegarea este o măsură temporară care poate fi luată pe o perioadă de până la 60 de zile, prelungirea fiind posibilă, în cazuri temeinic motivate, cu aceiaşi perioadă. Contractul colectiv de muncǎ unic la nivel naţional pe anii 2007 - 2010 stabileşte cǎ salariaţii unitǎţilor trimişi în detaşare beneficiazǎ de drepturile de delegare prevǎzute la art. 45. In cazul în care detaşarea depǎşeşte 30 de zile consecutive, în locul diurnei zilnice se plǎteşte o indemnizaşie egalǎ cu 50% din salariul de bazǎ zilnic. Aceasta indemnizaţie se acordǎ proporţional cu numǎrul de zile ce depǎşeşte durata neîntreruptǎ de 30 de zile.
cred ca nici delegarea nici detasarea nu sunt oportune in cazul meu.
n-as putea sa-i trec direct la loul muncii - la resedinta sa din strainatate ?(omul are dubla cetatenie)
Si inca o intrebare - daca as face totusi delegare:O fac pe 60 de zile, o mai prelungesc cu 60 (angajatul e de acord pt ca societatea e alui...) dar daca mai sta 3 zile si in tara, pot s-o iau de la capat cu cele 60 de zile?
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Delegare sofer
rooxy
Buna ziua,
Suntem o firma de transport international de persoane si dorim sa delegam un sofer in strainatate. Acesta va fi delegat pentru o perioada de 60 ... (vezi toată discuția)