am un atelier de croitorie si doresc sa vand marfa in mai multe magazine ale caror patroni doresc sa mi plateasca contravaloarea marfii vandute in interval de o luna. spre ex: dau 1000 de bucati la 1 Ron /buc. intr o luna vinde 200 bucati. numai pt aceste 200 buc imi va plati .si pt restul, tot la interval de o luna, dar numai pt ce se vinde.cum se procedeaza?facturez toata suma si fac chitantele cand mi se plateste, esalonat, chiar daca dureaza un an? ma poate ajuta cineva cu un model de contract de vanzare-cumparare pentru acest caz?
Parerea mea este sa dai marfa mai putina si deci si factura va fi mai mica. Si daca se vinde asa de repede, mai facturezi o data. Nu-i mai simplu ? ;)
Dar daca vrei sa dai mai multa marfa odata, da, se factureaza toata cantitatea si functie de incasari tai chitanta. E mai sanatos sa faci si un contract comercial, ca nu se stie niciodata:D : Partile contractante, Obiectul contractului, Obligatiile partilor, Termenul si modalitatile de plata, Raspunderea contractuala, Regimul garantiei, Incetarea contractului, Litigii, Prevederi finale.
multumesc
nu e neaparat mai simplu ;)
oricum, nici nu ma gandesc sa nu inchei un contract. nu stiu exact cum se completeaza , in cazul acesta, la partea cu termeni si conditii de plata, in ideea ca nu as vrea sa pun cine-stie-ce clauza care ar fi ilegala.
si, din pacate, nu imi permit sa apelez la un jurist pt consultanta.
cred ca mai bine as pune mana pe un drept comercial si atunci m-as lamuri :D
Te ajut cu un model la capitolele din contractul de v-c, dar sa stii ca tot vei avea nevoie de un jurist.;)
Termenul si modaliatile de plata:
1. Termeneul de plata al facturilor de catre beneficiar este termenul prevazut in factura fiscala. Dupa scurgerea acestui termen se percep penalitati conform art.x,z (pe care le treci la Raspunderea contractulala).
2.Plata se va face in numerar, ordin de plata, bilet la ordin sau cec.
Raspunderea Contractuala:
1. Neachiatrea la termenele stabilite a contravalorii marfurilor primite da drept furnizorului sa ceara penalitati de intirziere pe valoarea neachitata.
2.Penalitatile se vor calcula prin aplicarea cotei procentuale(CP) specificata pe factura la valoarea neachitata, multiplicata cu numarul de zile intirziere.
3. Cuantumul penalitatilor de intirziere poate depasi valoarea facturii.
4. Contravaloarea facturii precum si penalitatile de intirziere reprezinta pt. beneficiar o obligatie certa si intangibila.
5. Beneficiarul ca persoana juridica garanteaza executarea prezentului contract cu totalitatea mjloacelor fixe si circulante.
6. Raspunderea contractuala in sensul prezentului contract se refera la:
a) raspunderea materiala a firmei ca persoana juridica
b) raspunderea materiala a persoanei care a semnat contractul si a persoanei care a semnat factura fiscala.
Prevederi finale:
Prezentul contract constituie titlu executoriu contra beneficiarului pt. suma datorata inclusiv penalitatile si despagubirile. Executarea silita se poate face pe orice cale,beneficiarul fiind de acord in mod expres cu acest articol.
Inteleg ca esti administratorul societatii tale asa ca este bine sa fii la curent cu prevederile legale.
Succes!