avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara...

Buna ziua...mama e plecata in Italia de 5 ani..iar primul an ia trimis banii lu' tata ca sa ne intretina pe mine si fratele meu si toate cheltuielile casei,apoi tata a inceput sa sa intalneasca cu diverse femei si cerea din ce in ce mai multi bani,mama a aflat si acestia s-au certat si s-au despartit( fara acte)...si ii trimitea banii matusei mele ca sa ne dea banii noua pt scoala si cele necesare..apoi dupa 2 ani au divortat..in toti acesti anii tata ..(daca i se poate spune asa) nu ne-a dat nici 1 leu...eu sunt la facultate primul an iar fratele meu a terminat liceul si a plecat la mama in Italia..iar eu am ramas sa locuiesc la tata...dar intretinuta de mama...in ultimele luni am ajuns sa platesc si utilitatile(gaze) si ne certam mereu..pe tema banilor...in toti acesti ani ..acesta si a tinut obiceiul si se intalneste in continuare cu diverse femei,pe care uneori le aduce acasa..in toti anii acestia ..tata a cerut s ii aducem de la scoala/fac ..adeverinte de elev..pt a demonstra la serv ca el ne intretine..ca sa nu ii ia din salariu prea mult...v am facut un mic rezumat desi ar mai fii multe de spus..ideea este ca m am cam saturat sa ma cert mereu cu el....as dori sa stiu daca ma poate da afara din casa???si daca eu sau fratele meu ii poate cere pensie alimentara???va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters79003 , utilizator 22:24, 19 Aprilie 2010
da, zaharel:)..poti face cerere ca tatal sa fie obligat sa ti plateasca si tie si fratelui pensie de intretinere..dar exista si posibilitatea ca acesta sa te dea afara din casa.. daca casa e cumparata de ambii tai parinti atunci mama iti poate vinde cota ei indiviza si atunci numai are cum sa te dea afara.. e mai complicat.. daca esti din Bucuresti, intra pe mesageria privata sa mai vb.. e in dreapta sus
fratele meu are 19 si nu invata..el a terminat liceul si e la mama..iar eu am facultatea..nu sunt din Bucuresti ..sunt din apropiere de Ploiesti...sunt studenta si nu lucrez..ca sa ma mut cu chirie nu am cum..casa este mostenire de la parintii lui ,iar mama nu are nici un drept ..decat copii...
puteti formula o cerere privind obligarea parintelui la plata pensiei alimentare numai cu conditia de a nu fi implinit 23 ani si sa fiti studenta la o universitate acreditata, cursuri de zi. asta numai daca nu-l determinati pe parinte sa va evacuieze din apartament.
Codul familiei ne aminteste ca obligatia legala de intretinere incumba parintelui pana la implinirea varstei de 26 de ani de catre copil.
Nu are relevanta conditia de a frecventa cursurile la zi ale unei facultati.
De asemenea, nici forma de invatamant nu e mentionata in textul de lege, asa incat atat studiile masterale , cat si cele doctorale sunt avute in vedere.
Conditia care trebuie indeplinita a aceea de a invedera starea de nevoie , aceea de a nu realiza venituri ( sau aceea de a realiza venituri substantiale ).

Pentru a releva aceasta stare, aduceti adeverintele de la institutia scolara.In ceea priveste intretinerea dumneavoastra prin declaratiile de martori puteti proba faptul ca nu realizati venituri si aveti nevoie de suportul parintilor pentru a va continua studiile.
Un lucru important: odata ce ati implinit 18 ani , "stati " singur in proces, aveti calitate procesuala activa.
In ceea ce priveste evacuarea , obligatia de intretinere poate fi prestata si sub aceasta forma : asigurarea unei locuinte (lucru discutabil, cata vreme poate fi realizata si sub forma platii unei sume de bani ).

Insa , cata vreme proprietatea este una comuna in devalmasie, a celor doi soti , ambii dispun cu privire la permisiunea de a locui in respectivul imobil ( avand simpla calitate de tolerat ).Asa ca unul dintre parinti se poate opune in privinta evacuarii dumneavoastra.

Succes.;)
Ultima modificare: Luni, 19 Aprilie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
daca nu va permiteti sa platiti chirie in alta parte, sunt de parere sa nu-l actionati in judecata pt plata pensie, desi aveti tot dreptul.
daca are minim pe economie trecut pe cartea de munca, ar avea de platit cam 150 de lei. daca mai aduce si dovezi ca stati impreuna si el achita cheltuielile casei, nu va mai diminueaza si din pensia asta.
apoi, va dati seama ca nu mai aveti trai cu el in casa. daca nu va evacueaza el, o sa va doriti sa plecati singura

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara ContSters155784 ContSters155784 am si eu o problema : parintii mei sunt divortati de 3 ani si primesc pensie alimentara de la mama,acum am terminat liceul si deja mama nu mi-a mai trimis ... (vezi toată discuția)
Obligatiile parintilor asupra copilului major in facultate Ady22 Ady22 Parintii mei sunt divortati, si eu stau cu tata. Tata ameninta ca ma da afara din casa si ca nu mai imi da bani de mancare (dat fiind ca noi mancam separat si ... (vezi toată discuția)
Probleme familiale Alexandru95 Alexandru95 Parintii mei s-au despartit si eu am ales sa stau cu tata fiindca mama e plecata in afara , el a acceptat a si semnat la notar sa stau la el , mama plateste ... (vezi toată discuția)