coca_lb a scris:
Statele facute ca Nota la dispozitia de plata ( in cazul platii la contr de drept de autor) trebuie inregistrate sau nu la ITM. Eu am auzit ca nu. La sfarsitul anului eliberez o adeverinta de venit si cealata parte semnatara a contractului o depune la financiar sau dupa caz inregistreaza contractele (el nu eu ca firma). Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine. Multumesc frumos. :)
Nu se inregistreaza la ITM.
Soc. depune declaratia 205.
Din punct de vedere fiscal, veniturile din drepturi de autor fac parte din categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care platitorii acestor venituri au obligatia retinerii la sursa a unui impozit de 10% din venitul brut, pe care-l vireaza la Bugetul de stat. Diferenta dintre venitul brut si acest impozit ti se plateste conform contractului incheiat cu societatea respectiva.
Anual, venitul net din drepturile de autor se stabileste prin scaderea din venitul brut a unei cheltuieli deductibile, egala cu 40% din venitul brut. Impozitul pe venitul net anual impozabil/castigul net anual datorat este calculat de organul fiscal, pe baza declaratiei anuale privind venitul realizat, Declaratia 200- „Declaratie privind veniturile realizate”, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual impozabil/castigul net anual din anul fiscal anterior.
Declaratia 200 se intocmeste pe baza documentelor emise de platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala si se depune pana la data de 15 mai a anului urmator.
Organul fiscal stabileste impozitul anual datorat si emite o decizie de impunere. Diferentele de impozit ramase de achitat conform deciziei de impunere anuala se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.