avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am nevoie de acordul tatalui pentru a iesi cu minorul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am nevoie de acordul tatalui pentru a iesi cu minorul din tara?

am nevoie de semnatura tatalui pt a scoate din tara un copil pentru care am o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de incredintare?fetita activeaza la un club sportiv din bucuresti,si vor mai avea turnee si in afara tarii pt care va fi nevoie de semnatura mea.....deci,va rog....astept un raspuns.....va multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:49, 7 Septembrie 2012
in acest caz, nu este necesar acordul celuilalt parinte al minorei .
va multumesc din suflet si va urez o zi placuta...
buna ziua...dupa ce m-am interesat atat...nici nu mai stiu ce sa cred.....va rog din suflet dati-mi un raspuns sigur...am un copil minor incredintat prin hotarare definitiva si irevocabila spre crestere si educare insa tatal a fost obligat la plata pensiei alimentare pana la majorat...am vorbit cu foarta multa lume si toti imi zic ca in acest caz am nevoie de semnatura lui pentru a-l putea scoate din tara....ce sa mai cred...am nevoie sau nu de aceasta semnatura...de aceasta procura???...mi s-a spus ca trebuie sa fie decazut din drepturile parentale pentru a putea face asta....ma lamuriti va rog si pe mine?tin sa precizez ca hotararea este definitiva din 14.03.2006
Nu aveti nevoie de acordul tatalui pentru a iesi din tara.
Pensia de intretinere stabilita in favoarea minorului nu are absolut nici o legatura cu acordul tatalui privind iesirea din tara a minorului, cat despre decaderea din drepturile parintesti nici nu poate fi vorba.
Va redau ma jos textul de lege in temeiul caruia puteti pleca din tara impreuna cu minorul fara a avea nevoie de o declaratie de acord a tatalui.
Aveti nevoie la iesirea din tara de hotararea prin care minorul v-a fost incredintat, legalizata cu mentiunea "definitiva si irevocabila" si pasaport pentru minor.

Lege nr. 248/2005 din 20/07/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate
Art. 30.
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
........................................................................................................................................
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintarea minorului gabi1111 gabi1111 Buna seara sunt o mama careia mi sa incredintat minoru dupa divort ( fara alte specificari) intrebarea me este DACA EU AM MINORUL INCREDINTAT PENTRU AL LUA CU ... (vezi toată discuția)
O intrebare.. anescumaria anescumaria Buna ziua, azi s-au facut 30 zile de la comunicarea hotararii de divort..am fost la arhiva civila si am solicitat sa se mentioneze pe hotarare ca este ... (vezi toată discuția)
Emigrare cu copil minor incredintat dausioana dausioana sunt divortata si prin sentinta definitiva si irevocabila mi s-a incredintat minorul de 4 anisori.intrebarea mea este daca pt a pleca in sua definitiv cu ... (vezi toată discuția)