sunt divortata si prin sentinta definitiva si irevocabila mi s-a incredintat minorul de 4 anisori.intrebarea mea este daca pt a pleca in sua definitiv cu minorul care mi-a fost incredintat,am nevoie de acordul tatalui copilului??va rog sa ma ajutati
Daca minora a fost incredintata spre crestere si ingrijire mamei prin hotarare judecatoreasca , mama n-are nevoie de acordul tatalui ca sa o scoata din tara; o poate duce si creste oriunde doreste, cu conditia sa anunte tatal
in UE nu mai este nevoie de acordul celuilalt
Legea 248/2005 articolului 2 alin. 2
.........Condiţiile de călătorie în străinătate pentru minorii, cetăţeni români
Politistii de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
..................
b) minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau minorului care este titular al unui pasaport individual si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta
- numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia;
- fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor:
- face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau
- face dovada decesului celuilalt parinte.
(nu stiu daca tot dvs v-am raspuns mai devreme)
aveti nevoie de acordul tatalui cand depuneti dosarul de emigrare. daca tatal nu vrea sa va dea acest acord, va trebui sa va adresati instantei de judecata.