avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Compensare dividende cu un imobil (teren)
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Compensare dividende cu un imobil (teren)

Buna ziua
As dori sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: in 2007 am cumparat un teren pe societate. Societatea are 2 asociati care au de ridicat dividende din anii anteriori intr-o valoare mult mai mare decat valoarea terenului (valoarea de achizitie, nu valoarea actuala pe piata care este mult mai mica). In acest moment, avand in vedere ca nu exista lichiditati in firma, ei ar dori sa compenseze o parte din dividendele pe care le au de ridicat cu acest teren. Societatea nu are datorii, nu are nici un fel de probleme.
Cum se poate face acest lucru?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Lulica , utilizator 18:05, 20 Aprilie 2010
Contract de vanzare-cumparare imobil, iar la modalitatea de plata se mentioneaza: prin compensare cu dividendele nete datorate de vanzatoare cumparatorilor.

Succes!
Multumesc mult.
As fi fost interesata si de aspectul contabil al stuatiei. Daca pretul de intrare al terenului este de 1000 lei, actualmente, pe piata nu l-as putea da cu mai mult de 600 (sa zicem). In mod sigur la vanzare, pe langa contractul la notar, va trebui sa intocmesc si o factura care va fi purtatoare de TVA. Acea factura va putea avea valoarea de 600 (inclusiv TVA), adica pretul de piata sau la acest pret va trebui sa adaug TVA? Pot sa vand terenul sub pretul de achizitie?
Corect este sa vindeti la pretul pietei, chiar daca e mai mic decat cel de achizitie.
De ce mentionati TVA: ati optat pt "platitor" la tranzactii imobiliare? In mod normal aceasta factura nu trebuie sa contina TVA.
Terenul apartine unei societati care nu se ocupa si nici nu are ca obiect de activitate tranzactiile imobiliare si care este platitoare de TVA. A fost cumparat in 2007 cu intentia de a se construi un sediu/depozit pe el, au fost niste probleme care au tot amanat asta, iar acum nu mai poate fi vorba de a construi ceva.
Din cate stiu, orice se vinde din firma se vinde pe baza de factura care contine TVA. Vor sa faca aceasta operatiune, dar nici sa se incarce inutil cu TVA, nici sa fie acuzati de ceva.
Art. 141: Scutiri pentru operatiuni din interiorul tarii
[...]
(2)Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:
[...]
f)livrarea de catre orice persoana a unei constructii, a unei parti a acesteia si a terenului pe care este construita, precum si a oricarui alt teren. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea unei constructii noi, a unei parti a acesteia sau a unui teren construibil.
În sensul prezentului articol, se definesc urmatoarele:
1.teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei în vigoare;
2.constructie înseamna orice structura fixata în sau pe pamânt;
3.livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta înseamna livrarea efectuata cel târziu pâna la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, în urma transformarii;
4.o constructie noua cuprinde si orice constructie transformata astfel încât structura, natura ori destinatia sa au fost modificate sau, în absenta acestor modificari, daca costul transformarilor, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea de piata a constructiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii;

PARTEA 1821: Norme metodologice:
(1)În aplicarea art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, atunci când constructia si terenul pe care este edificata formeaza un singur corp funciar, identificat printr-un singur numar cadastral:
a)terenul pe care s-a edificat constructia urmeaza regimul constructiei, daca valoarea acestuia este mai mica decât valoarea constructiei asa cum rezulta din raportul de expertiza;
b)constructia va urma regimul terenului pe care este edificata, daca valoarea acesteia este mai mica decât valoarea terenului asa cum rezulta din raportul de expertiza;
c)daca terenul si constructia au valori egale, asa cum rezulta din raportul de expertiza, regimul corpului funciar va fi stabilit în functie de bunul imobil cu suprafata cea mai mare. Se va avea în vedere suprafata construita desfasurata a constructiei.
(6)În aplicarea art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, calificarea unui teren drept teren construibil sau teren cu alta destinatie, la momentul vânzarii sale de catre proprietar, rezulta din certificatul de urbanism.

PARTEA 183: Codul fiscal:
(3)Orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la alin. (2) lit. e) si f), în conditiile stabilite prin norme.

PARTEA 1831: Norme metodologice:
38._
(1)În sensul art. 141 alin. (3) din Codul fiscal si fara sa contravina prevederilor art. 161 din Codul fiscal, orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea oricareia dintre operatiunile scutite de taxa prevazute la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, în ceea ce priveste un bun imobil sau o parte a acestuia.
(2)În aplicarea alin. (1) un bun imobil reprezinta o constructie care are întelesul prevazut la art. 141 alin. (2) lit. f) pct. 2 din Codul fiscal si orice teren.
(3)Optiunea prevazuta la alin. (1) se va notifica organelor fiscale competente pe formularul prezentat în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice si se va exercita de la data înscrisa în notificare. O copie de pe notificare va fi transmisa clientului. Depunerea cu întârziere a notificarii nu va anula dreptul persoanei impozabile de a aplica regimul de taxare. În situatia în care optiunea se exercita numai pentru o parte din bunul imobil, aceasta parte din bunul imobil care se intentioneaza a fi utilizat pentru operatiuni taxabile se va comunica în notificarea transmisa organului fiscal. Pentru bunurile imobile sau partile din bunurile imobile pentru care au fost încheiate contracte de leasing înainte de data aderarii si care se deruleaza si dupa data aderarii, notificarea se va depune în termen de 90 de zile de la data aderarii, în situatia în care proprietarul bunului doreste sa continue regimul de taxare pentru operatiunea de leasing cu bunuri imobile.
(4)Persoana impozabila neînregistrata în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal va solicita înregistrarea, daca opteaza pentru taxare, si concomitent va depune si notificarea prevazuta în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice. Optiunea de înregistrare în scopuri de taxa nu tine loc de optiune de taxare a operatiunilor prevazute la alin. (1).
(5)Persoana impozabila care a optat pentru regimul de taxare în conditiile alin. (1) poate aplica regimul de scutire de taxa prevazut la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal de la data înscrisa în notificarea prevazuta la alin. (7).
(6)Persoanele impozabile care au optat tacit înainte de data aderarii pentru închirierea, concesionarea sau arendarea de bunuri imobile trebuie sa depuna notificarea prevazuta în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice în termen de 90 de zile de la data aderarii. Persoanele impozabile care au depus notificari pentru taxarea operatiunilor de închiriere, concesionare sau arendare de bunuri imobile, înainte de data aderarii, nu mai au obligatia sa aplice acest regim de taxare pe o perioada de 5 ani de la data înscrisa în notificare, daca depun notificarea pentru renuntarea la regimul de taxare prevazuta la alin. (7) si nu este necesara modificarea notificarii în sensul mentionarii suprafetei bunului imobil, în loc de procent din bunul imobil, conform mentiunilor din anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice.
(7)Persoana impozabila va notifica organele fiscale competente cu privire la anularea optiunii, prin formularul prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice. Aplicarea scutirii de taxa este permisa de la data înscrisa în notificare.
(8)În cazul în care optiunea prevazuta la alin. (1) se exercita de catre o persoana impozabila care nu a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei aferente imobilului sau partii din imobil care face obiectul optiunii, persoana impozabila va efectua o ajustare în favoarea sa în situatiile prevazute la art. 149 din Codul fiscal, daca bunul se afla în cadrul perioadei de ajustare.
(9)Orice persoana impozabila care aplica regimul de scutire prevazut de art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal si care a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei aferente bunului imobil sau partii din bunul imobil va efectua ajustarea taxei deduse conform art. 149 din Codul fiscal, daca bunul se afla în cadrul perioadei de ajustare.
(10)Prin exceptie de la prevederile alin. (8) si (9), pentru operatiunile prevazute la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal cu bunuri imobile sau parti ale acestora, construite, achizitionate, transformate sau modernizate, înainte de data aderarii se aplica prevederile tranzitorii de la art. 161 din Codul fiscal referitoare la ajustarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata.
39._
(1)În sensul art. 141 alin. (3) din Codul fiscal, orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea livrarii bunurilor imobile prevazute la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, în conditiile prevazute la alin. (2)-(6).
(3)Optiunea de taxare prevazuta la alin. (1) nu se va aplica la transferul titlului de proprietate asupra bunurilor imobile de catre persoanele care au aplicat regimul de scutire prevazut la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal pentru leasingul cu bunuri imobile.
(4)Optiunea prevazuta la alin. (1) se notifica organelor fiscale locale pe formularul prezentat în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice si se exercita pentru bunurile imobile mentionate în notificare. Optiunea se poate exercita si numai pentru o parte a acestor bunuri. Depunerea cu întârziere a notificarii nu va conduce la anularea optiunii de taxare depuse de vânzator. Notificarea trebuie transmisa în copie si cumparatorului.
(5)În cazul în care optiunea prevazuta la alin. (1) se refera numai la o parte a bunurilor imobile, aceasta parte care va fi vânduta în regim de taxare, identificata cu exactitate, va fi înscrisa în notificarea prevazuta la alin. (3).
(6)În cazul în care optiunea prevazuta la alin. (1) se exercita de catre o persoana impozabila care nu a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei aferente bunului ce face obiectul optiunii, aceasta persoana impozabila va efectua o ajustare în favoarea sa în conformitate cu prevederile art. 149 din Codul fiscal, daca bunul se afla în cadrul perioadei de ajustare.
(7)Orice persoana impozabila care aplica regimul de scutire prevazut de art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal si care a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei aferente bunului imobil va efectua ajustarea taxei deduse conform art. 149 din Codul fiscal, daca bunul se afla în cadrul perioadei de ajustare.

(8)Prin exceptie de la prevederile alin. (6) si (7), pentru operatiunile prevazute la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal cu bunuri imobile, construite, achizitionate, transformate sau modernizate înainte de data aderarii, se aplica prevederile tranzitorii ale art. 161 din Codul fiscal, referitoare la ajustarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata.
40.Cu exceptia celor prevazute la art. 141 alin (3) din Codul fiscal, persoanele impozabile nu pot aplica taxarea pentru operatiunile scutite prevazute de art. 141 din Codul fiscal. Institutiile publice sunt tratate ca persoane impozabile pentru activitatile scutite conform art. 141 din Codul fiscal. Scutirile se aplica livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii realizate de orice persoana impozabila. Daca o persoana impozabila a facturat în mod eronat cu taxa livrari de bunuri si sau prestari de servicii scutite conform art. 141 din Codul fiscal, este obligata sa storneze facturile emise. Beneficiarii unor astfel de operatiuni nu au dreptul de deducere sau de rambursare a taxei aplicate în mod eronat pentru o astfel de operatiune scutita. Acestia trebuie sa solicite furnizorului/prestatorului stornarea facturii cu taxa si emiterea unei noi facturi fara taxa.


Sugestie :
- efectuati reevaluarea la data de 31.12.2010, cf ordinului privind inventarierea patrimoniului si efectuati tranzactia la inceputul anului 2011 .
Daca terenul este construibil vindeti cu tva - obligatoriu , fara a fi necesara notificarea cum este aplicabil in cazul cladirilor .
D-l Flplopeanu a spus foarte corect a mentiona in contractul de vanzare cumparare despre compensarea dividendelor cu datoria si cum cred ca este o tranzactie peste 15.000 euro o raportati la Oficiul national pt spalarea banilor .

Alte discuții în legătură

Notificare tva florentyna florentyna Se poate anula o notificare depusa la finante pentru taxarea operatiunilor prevazute l art141lit f????????? Stiu ca exista pentru lit e dar pentru livrari de ... (vezi toată discuția)
Vanzare cladire si teren persoana juridica clausinaci clausinaci AM NEVOIE DE AJUTOR! PERSOANA JURIDICA CUMPARA IN 2008 CASA SI TEREN DE LA O PERSOANA FIZICA . ACUM IN 2010 VREA SA VANDA CLADIREA CU TERENUL UNEI PERSOANE ... (vezi toată discuția)
Notificare finante pentru facturare chirii ana & maria ana & maria ce notificare trebuie depusa la finante pentru facturarea chiriilor de catre o societate? ajutati-ma cu o lege,ordonanta ,sa ma dumiresc si eu. (vezi toată discuția)