avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA notificare tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

notificare tva

Se poate anula o notificare depusa la finante pentru taxarea operatiunilor prevazute l art141lit f?????????
Stiu ca exista pentru lit e dar pentru livrari de cladiri, teren?????
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 23:23, 20 Februarie 2009
Vezi situatiile prezentate in continutul pct 39 din Normele de aplicare ale Codului Fiscal.
florentyna a scris:

Se poate anula o notificare depusa la finante pentru taxarea operatiunilor prevazute l art141lit f?????????
Stiu ca exista pentru lit e dar pentru livrari de cladiri, teren?????


MINISTERUL ECONOMIEI ªI FINANŢELOR

AGENŢIA NAŢIONALÃ DE ADMINISTRARE FISCALÃ

DIRECŢIA GENERALÃ A FINANŢELOR PUBLICE CÃLÃRAªI

Biroul Metodologie şi Asistenţă pentru Contribuabili



Operaţiuni de arendare, concesionare,

închiriere şi leasing de bunuri imobile



Conform art. 141, alin. (2), lit. e) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, operaţiunile de arendare, concesionare, închiriere şi leasing de bunuri imobile sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată fără drept de deducere, cu următoarele excepţii:

1. operaţiunile de cazare care sunt efectuate în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;

2. închirierea de spaţii sau locaţii pentru parcarea autovehiculelor;

3. închirierea utilajelor şi a maşinilor fixate definitiv în bunuri imobile;

4. închirierea seifurilor.

Orice persoană impozabilă poate opta pentru taxarea operaţiunilor de arendare, concesionare, închiriere sau leasing de bunuri imobile, în ceea ce priveşte un bun imobil sau o parte a acestuia.

Opţiunea se va notifica organelor fiscale competente şi se va exercita de la data înscrisă în notificare. O copie de pe notificare va fi transmisă clientului. Depunerea cu întârziere a notificării nu va anula dreptul persoanei impozabile de a aplica regimul de taxare. În situaţia în care opţiunea se exercită numai pentru o parte din bunul imobil, această parte din bunul imobil care se intenţionează a fi utilizat pentru operaţiuni taxabile se va comunica în notificarea transmisă organului fiscal. Pentru bunurile imobile sau părţile din bunurile imobile pentru care au fost încheiate contracte de leasing înainte de data aderării şi care se derulează şi după data aderării, notificarea se va depune în termen de 90 de zile de la data aderării, în situaţia în care proprietarul bunului doreşte să continue regimul de taxare pentru operaţiunea de leasing cu bunuri imobile.

Persoana impozabilă neînregistrată în scopuri de TVA, va solicita înregistrarea, dacă optează pentru taxare şi concomitent va depune şi notificarea privind opţiunea de taxare a operaţiunilor prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal. Opţiunea de înregistrare în scopuri de taxă nu ţine loc de opţiune de taxare a operaţiunilor de arendare, concesionare, închiriere sau leasing de bunuri imobile.

Persoana impozabilă care a optat pentru regimul de taxare poate aplica regimul de scutire de taxă, de la data înscrisă în notificarea privind anularea opţiunii de taxare a operaţiunilor prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal .

Persoanele impozabile care au optat tacit înainte de data aderării pentru închirierea, concesionarea sau arendarea de bunuri imobile, trebuie să depună notificarea privind opţiunea de taxare a operaţiunilor prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, în termen de 90 de zile de la data aderării.

Persoanele impozabile care au depus notificări pentru taxarea operaţiunilor de închiriere, concesionare sau arendare de bunuri imobile, înainte de data aderării, nu mai au obligaţia să aplice acest regim de taxare pe o perioadă de 5 ani de la data înscrisă în notificare, dacă depun notificarea pentru renunţarea la regimul de taxare şi nu este necesară modificarea notificării în sensul menţionării suprafeţei bunului imobil, în loc de procent din bunul imobil.

Persoana impozabilă va notifica la organele fiscale competente cu privire la anularea opţiunii. Aplicarea scutirii de taxă este permisă de la data înscrisă în notificare.

În cazul în care opţiunea pentru regimul de taxare se exercită de către o persoană impozabilă care nu a avut dreptul la deducerea integrală sau parţială a taxei aferente imobilului sau părţii din imobil care face obiectul opţiunii, persoana impozabilă va efectua o ajustare în favoarea sa în situaţiile prevăzute la art. 149 din Codul fiscal, dacă bunul se află în cadrul perioadei de ajustare.

Orice persoană impozabilă care aplică regimul de scutire şi care a avut dreptul la deducerea integrală sau parţială a taxei aferente bunului imobil sau părţii din bunul imobil va efectua ajustarea taxei deduse conform art. 149 din Codul fiscal, dacă bunul se află în cadrul perioadei de ajustare.

Prin excepţie de la prevederile de mai sus, pentru operaţiunile de arendare, concesionare, închiriere şi leasing cu bunuri imobile sau părţi ale acestora, construite, achiziţionate, transformate sau modernizate, înainte de data aderării se aplică prevederile tranzitorii de la art. 161 din Codul fiscal referitoare la ajustarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adăugată.



Contribuabilii interesaţi vor întocmi notificările conform următoarelor modele :



NOTIFICARE

privind opţiunea de taxare a operaţiunilor prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal

1. Denumirea solicitantului........

2. Codul de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit conform art. 153 din Codul fiscal ..................

3. Adresa..........................

4. Data de la care se optează pentru taxare......................

5. Bunurile imobile pentru care se aplică opţiunea (adresa completă dacă opţiunea se referă la bunul imobil integral sau, dacă se referă la o parte din bunul imobil, se va înscrie suprafaţa din bunul imobil. În cazul operaţiunilor de leasing cu bunuri imobile se va menţiona dacă opţiunea se referă la bunul imobil integral sau, dacă se referă la o parte din bunul imobil, pe lângă suprafaţă trebuie să se identifice cu exactitate partea din bunul imobil care face obiectul contractului)......................

Confirm că datele declarate sunt corecte şi complete.

Numele şi prenumele ..........., funcţia ...........



Semnătura şi ştampila

……………………………………………







NOTIFICARE

privind anularea opţiunii de taxare a operaţiunilor prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal



1. Denumirea solicitantului........

2. Codul de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit conform art. 153 din Codul fiscal ..................

3. Adresa..........................

4. Data de la care se anulează opţiunea de taxare.................

5. Bunurile imobile pentru care se anulează opţiunea de taxare (adresa completă, dacă opţiunea se referă la bunul imobil integral, sau dacă se referă la o parte din bunul imobil se va înscrie suprafaţa din bunul imobil. În cazul operaţiunilor de leasing cu bunuri imobile se va menţiona dacă opţiunea se referă la bunul imobil integral, sau dacă se referă la o parte din bunul imobil, pe lângă suprafaţă trebuie să se identifice cu exactitate partea din bunul imobil care face obiectul contractului)......................

Confirm că datele declarate sunt complete şi corecte.

Numele şi prenumele ..........., funcţia ...........



Semnătura şi ştampila

Referitor la subiectul de mai sus.
O firma din Spania (intracomunitare - nerezidenta in Romania) a inchiriat un spatiu pentru prezentare marfa de la o firma din Romania (contractul se reinoieste in fiecare an - prin contract nou sau act aditional) amandoua firmele sunt platitoare de Tva. Firma din Romania s-a inregistrat cu optiunea de TVA in 2004. Emite Invoice cu TVA.
Data aderarii este 01.01.2007.
Din normele metodologice se intelege ca trebuia sa notifice clientul din Spania la 90 zile de la data aderarii.
Este suficienta Optiunea de taxare din 2004 sau trebuie Notificare din 2007?
Nu mai trebuie sa faca nicio notificare, ramane valabila cea din 2004.
davideg a scris:

Nu mai trebuie sa faca nicio notificare, ramane valabila cea din 2004.


Persoanele impozabile care au optat tacit înainte de data aderării pentru închirierea, concesionarea sau arendarea de bunuri imobile, trebuie să depună notificarea privind opţiunea de taxare a operaţiunilor prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, în termen de 90 de zile de la data aderării.

Alte discuții în legătură

Compensare dividende cu un imobil (teren) Lulica Lulica Buna ziua As dori sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: in 2007 am cumparat un teren pe societate. Societatea are 2 asociati care au de ridicat dividende din ... (vezi toată discuția)
Chirie fara tva companie cu mai multe spatii danileo danileo Buna ziua, Avem o firma platitoare de tva care detine mai multe cladiri de birouri, facturand normal cu tva chiria catre chiriasi. Este posibil sa avem ... (vezi toată discuția)
Tva chirie mire9 mire9 Buna seara . As dori daca se poate sa ma lamuriti intr-o problema. Firma mea a subinchiriat un spatiu de la o societate comerciala . Este corect sa mi se ... (vezi toată discuția)