avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită este posibila executarea silita?
Discuție deschisă în Executare silită

este posibila executarea silita?

buna ziua! ma confrunt cu o speta pe cat de simpla pe atat de neinteles pt firmele de recuperari credite. sot, sotie, divorteaza si fac tranzatie pe partaj. potrivit tranzactiei sotul ia apartamentul, urmand sa achite in continuare creditul ipotecar, si este obligat prin hotararea judecatoreasca sa achite 2 credite bancare facute in timpul casatoriei pe numele sotiei. sotul nu achita creditele, desi sotia a renuntat la partea sa din apartament i favoarea lui, singura lui obligatie in schimb fiind cele 2 credite. banca si, implicit, societatea careia banca i-a cesionat creditele, insista cu telefoane(deocamdata) la sotie sa platesca, desi sotia a dus la banca hotararea judec , deci i-a notificat in legatura cu divortul si tranzactia atestata de judecator. intrebarea este daca exista, totusi, riscul ca banca sa o execute silit pe sotie, si daca da, ce cai de atac ar putea fi?
Cel mai recent răspuns: ContSters79003 , utilizator 18:29, 24 Aprilie 2010
Obiectul executarii silite va fi apartamentul deoarece ipoteca este constituita asupra acestuia. art.1790 cod civil
"Creditorii care au privilegiul sau ipoteca inscrisa asupra unui imobil il urmaresc in orice mana ar trece"
Si nu e suficient ca banca sa fie "notificata", pt a partaja un apartament ipotecat in favoarea bancii e nevoie de acordul ei.
Problema apare la cesiunea de datorie care nu este reglementata in codul civil aflat in vigoare. Doar in noul Cod civil apare o reglementare referitoare la transmiterea debitelor . Teoretic, cesiunea de datorie nu este posibila insa fiind vorba de o ipoteca raman la parerea ca banca nu are altceva de facurt decat sa execute apartamentul. Fostul sot nu are decat de pierdut daca nu plateste ratele. Nu am inteles insa un lucru : exista doua ipoteci pe acelasi apartament ?
sotia a ramas debitoare la banca. daca sotul nu achita ratele, in prima faza va fi executat ap, apoi diferenta o poate recupera de la sotie.
sotia poate depune o contestatie si suspendare a executarii, aratand ca sotul s-a angajat sa le plateasca
(la partaj,cand exista si o ipoteca se citeaza si banca )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executarea silita a apartamentului care este bun comun pardailanminoiu pardailanminoiu BUNA ZIUA DORESC SA STIU DACA NU AM REUSIT SA IMI ACHIT RATELE LA BANCA , RATE DE NEVOI PERSONALE FARA GARANTII,SI SUNT AMENINTAT DE EXECUAREA SILITA ... (vezi toată discuția)
Executare silita florintimisoara florintimisoara Buna seara.Ma numesc Florin Roman si am urmatoarea problema.In anul 2006,am luat doua credite,unul de nevoi personale in lei de la Otp si unul ipotecar in ... (vezi toată discuția)
Executare silita pentru credit ipotecar neplatit tinatinatina tinatinatina Buna seara,va rog daca pot primii un raspuns la urmatorul caz: credit cu ipoteca ,sotia platitor,sotul coplatitor...au platit 3 ani rate(au mai ramas inca 17 ... (vezi toată discuția)