avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CUM POTI SCAPA DE CALITATEA DE CODEBITOR?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CUM POTI SCAPA DE CALITATEA DE CODEBITOR?

Am contractat impreuna cu fostul sot un imprumut cu garantie ipotecara, eu avand calitatea de codebitor. In momentul de fata am divortat si suntem in cursul procesului de partaj. Mentionez faptul ca banii din respectivul imprumut au fost folosit numai pentru modernizarea apartamentului proprietatea parintilor lui si avans pentru o masina in leasing. Ex-ul a adus martori falsi care au mintit in legatura cu bunurile achizitionate si modernizarile facute la apartament spunand ca acestea au fost facute de parintii lui, parinti care sunt pensionari iar pensiile lor nu sunt mai mari de 1000 lei ron, cumulate. Din momentul divortului eu nu am mai locuit in acel apartament si nici nu am mai beneficiat de nici un drept innascut din contractarea acelui imprumut, deci nici nu am mai achitat nici o rata la imprumut. Acum 2 luni, mi-a venit la serviciu adresa de notificare de la banca prin care ma instiinteaza de restanta la imprumut si mi se solicita achitarea ratelor. Mi s-au facut pana in prezent doua popriri pe salariu, desi cei de la banca din bucuresti au spus ca respectiva adresa ar avea rol de notificare, si nu de poprire. Cum pot scapa din aceasta poprire si de calitatea de codebitor, inainte de pronuntarea hotararii de partaj, deoarece acesta dureaza si nu mi se pare corect sa platesc eu iar el sa se bucure de beneficii. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters141118 , utilizator 15:37, 20 Aprilie 2010
Puteti incerca sa faceti opozitie la proprire, luati legatura cu banaca si solicitati scoaterea din calitatea de codebitor.
Daca insa nu reusiti aveti calea justitiei de a a va intoarce impotriva ”exu-lui”si sa va recuperati ratele platite in locul sau.
Apelati insa la un avocat care sa va asiste interesele.
Am vorbit cu cei de la banca dar mi-au zis ca numai dupa ce se finalizeaza partajul pot venii cu acea hotarare si abia atunci ma pot scoate din imprumut.
Poprirea pe salariu s-a facut in baza unui titlu executoriu.Solicitati de la firma unde lucrati o copie de pe acest titlu, si formulati contestatie la executare.
Dar pana la terminarea intregului proces de partaj, (cu toate caile de atac), nu puteti dovedi ca acel imprumut s-a folosit numai pentru modernizarea apartamentului proprietatea parintilor ex-ului si avans pentru o masina in leasing, ci se prezuma ca i-ati folosit in comun.
La acest partaj invederati instantei ca vi se retin exclusiv dv. aceste rate dintr-un credit comun, si vi se va mari lotul valoric.
Oricum, sigur banaca creditoare nu va sista poprirea, este obligatie contractuala pe care ati semnat-o.
Numai sa nu va opreasca mai mult de 1/3 din salariu.
in momentul in care platiti dvs datoria scapati pe de o parte de calitatea de codebitor, iar pe de alta se naste in patrimoniul dvs un drept de creanta impotriva fostului potrivit cotelor ce se vor stabili prin partaj;)

si cred ca si fata de proprietarii ap pentru cota platita de dvs
Ultima modificare: Marți, 20 Aprilie 2010
ContSters141118, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fals si executare silita eniko70 eniko70 Ma confrunt cu urmatoarea situatie: sotul meu a facut imprumut la 2 banci fara stirea mea, iar la una dintre ele , avand nevoie si de semnatura mea fiind ... (vezi toată discuția)
Partaj interesant FCF FCF Dau o bere cui reuseste sa gaseasca o solutie in speta de fata: In timpul casatoriei sotia a luat un imprumut DE NEVOI PERSONALE, doar pe numele ei, ... (vezi toată discuția)
Codebitorul unui credit ipotecar executat silit este urmarit si pe salariu? laviniageorgescu23 laviniageorgescu23 Buna ziua, Eu si sotul meu am achizitionat in 2007 un apartament prin credit ipotecar in franci elvetieni, el in calitate de \"imprumutat' iar eu in calitate ... (vezi toată discuția)