avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea ofensa adusa unor insemne
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

ofensa adusa unor insemne

Art. 236. din Codul penal incrimineaza "Ofensa adusa unor însemne" impunand ca:
"Orice manifestare prin care se exprima dispret pentru însemnele României se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani."

Si acum problema:
De cate ori il ascult pe baiatul acesta rad cu lacrimi
[ link extern ]
Insa ceea ce zice el despre imnul national "l-ar ajuta" sa fie trimis in judecata de un procuror zelos.
Cu toate acestea mie nu mi se pare ca Teo asta face vreo fapta periculoasa social si cred ca in cazul acesta legea ar trebui nuantata, adica ar trebui ca in Codul penal sa existe la art. 236 unele criterii clare.
Voi ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 22:19, 24 Aprilie 2010
AVLIL a scris:

In plus, daca faci un efort sa coroborezi gluma francezilor cu a romanului, ajungi tot acolo: si altii si noi insine ne credem vai de mama noastra, demni de ras. :P Si atunci, de ce sa pedepsesti pe altii cand nici tu nu te apreciezi, nu-ti dai credit?

Ma scuzati, nu vreau sa supar pe cineva, insa am sa raman tot la stadiul de gluma, pentru ca asa ne facem noi treaba (si nu fac referire la cei de pe acest forum):
[ link extern ] /
PS: cum ramane cu subiectul topicului in acest caz?
PSS Noroc ca mai avem si baieti bataiosi

După ce, în urmă cu o săptămână, hackeri români, autointitulaţi Romanian National Security ( RNS) au atacat site-ul publicatiei britanice The Daily Telegraph incercand sa transmita un mesaj de delimitare clara intre tigani si romani, luni a venit randul cotidianului francez Le Monde sa pateasca acelasi lucru. Hackerii români au atacat portalul lemonde.fr, iar semnalele arata ca in curand urmeaza noi atacuri la publicatii importante din Spania si Italia. Miscarea hackerilor are loc la doar doua zile, dupa ce romanii au fost facuti cersetori intr-o emisiune a postului France 2.

“Orgoliul românesc se revoltă pe Internet” noteaza publicatia Le Courrier International dupa ce hackerii romani au atacat luni portalul lemonde.fr.

Nu mica le-a fost mirarea francezilor cand în locul anumitor pagini ale site-ului Le Monde, apărea steagul românesc, însoţit de următoarele fraze cu ton ameninţător: "Aceasta nu este o mişcare de rezistenţă, un protest, sau o revoltă! Este strigătul întregului popor român ce face apel la fraţii noştri care au uitat că şi în venele noastre circulă un sânge român….

Vrem să nu se uite CINE l-a vărsat pentru ca România sa existe astăzi pe hartă…Ne-a ajuns atâta batjocură. Ţiganii nu sunt Români! Nu ei ne-au scris istoria! Când vorbiti despre compatrioţii nostri nu mai folosiţi expresiile “Ţigani Români”. Noi v-am respectat Franta, voi ne veţi respecta ROMÂNIA!

Atacul a avut loc dupa ce intreaga presă română de marţi a preluat un fragment dintr-o emisiune difuzată sâmbătă, 17 aprilie, de postul de televiziune France 2, în care umoristul Jonathan Lambert prezenta aşa-zisul "nou salut românesc", imitând un cerşetor cu mâna întinsă.

MAE cere socoteală francezilor pentru "salutul românesc"

Ambasada României la Paris a calificat comentariile umoristului Jonathan Lambert drept inacceptabile şi derivate din xenofobie şi rasism, în trei scrisori trimise presedintelui France Television, care include postul France2, una directorului de programe al France Television si una Consiliului Superior al Audiovizualului, institutia franceza omoloaga a CNA.

Ambasada a cerut prin intermediul acestor scrisori să fie prezentate scuze publice precum şi să fie sancţionaţi cei responsabili. De asemenea, ambasada a solicitat prezentarea măsurilor ce vor fi adoptate pentru a evita repetarea, pe viitor, a unor situaţii de acest gen.

Eurodeputaţii PSD : Românii sunt cetăţeni cu drepturi depline ai UE"

“ Salutul romanesc “ i-a infierbantat si pe eurodeputatii PSD care i-au criticat vehement pe reprezentantii televiziunii France 2, cerând prezentatorilor emisiunii să prezinte scuze publice, iar autorităţilor audio-vizuale din Franţa să ia măsuri.

" …umoristul a încercat să prezinte poporul român ca pe unul de cerşetori, care a invadat Uniunea Europeană spre nefericirea acesteia…O asemenea teză neconformă realităţii nu numai că insultă poporul român - faţă de care cultura franceză ar trebui să aibă motive de recunoştinţă - ci, mai grav, alimentează euroscepticismul care ne ameninţă din ce în ce mai mult riscând să împingă înapoi Uniunea Europeană spre atmosfera barbară a războaielor europene", se arată în declaratia delegatiei PSD.
Hotararea nr. 74 din 11.03.2003 a Consiliului director pt combaterea discriminarii : Consiliul sanctioneaza pe contravenientul L.L. Epure, ziarist, cu amenda in valoare de 2.000.000 lei conf. Dispozitiilor art.2 si art 19 din OG 137/2000 privind prevenirea si si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

In fapt, ziarista a apublicat articolul intitulat “Rromania”, in care-si expune propria parere referitor la comportamentul cetatenilor de etnie rroma in spatiul Schengen, considerand ca acestia se fac vinovati de imaginea negativa a Romaniei.
Autoarea articolului creeaza – in motivarea Consiliului – o atmosfera ostila, degradanta, umilitoare si ofensatoare la adresa etniei rrome, afirmand ca “Cine este de vina pentru imaginea negativa care ne umileste in fata altor popoare, privilegiate doar pentru ca, de sute de ani, traiesc experienta normalitatii? Toti suntem de vina (…) Autoritatile pentru ca nu fac legi restrictive pentru banditi, hoti si golani! Si nu in ultimul rand, noi, pentru ca acceptam rusinea de a fi asimilati cu hotii, golanii si criminalii”.
Afirmatiile dnei L.L.Epure conform carora “Noi, romanii de bun simt, avem un mare defect: ne este mereu rusine de rusinea altora. Daca vom continua sa acceptam identificarea cu anormalul, vom deveni, intr-un final: Rromania” reprezinta – in opinia Consiliului national de combatere a discriminarii – o instigare la ura rasiala, avand un caracter de propaganda nationalist-sovina.

Mda… cred ca am gresit topicul. Scuze.

O seara frumoasa :magic:
Fiind postat subiectul in aceasta sectiune a forumului inteleg ca ar trebui sa incercam sa schimbam aceasta lege (articol din lege)…
Din partea mea, total de acord… Daca dau foc (sau ce stiu ce fac) la drapel (sau altor insemne care… simbolizeaza statul) deoarece - ca cetatean - sunt nemultumit de prestatia statului nu inseamna ca ofensez acest stat, ci doar ca imi exprim nemultumirea in legatura cu ceea ce fac guvernantii pentru cetateni… Ca doar n-o sa le dau foc guvernantilor! Iar daca pentru acest gest simbolic - ca cetatean – sunt pasibil de pedeapsa inseamna ca traiesc intr-un stat… totalitar, in care ceea ce zic “conducatorii” e litera de lege… Nu-mi convine!

S-au facut referiri aici la ceea ce fac strainii… E vina lor sau e vina celor care guverneaza acest stat? Vorba lui Teo: “mai bine ma cred strainii panacot decat… flautist”.
De ce unii sunt amendati si altii nu? De ce sa protestezi cand stii ca o chestiune e adevarata? Nu e mai bine sa incerci sa o schimbi? Cum?!! Ei, aici ar trebui sa intervina “presiunea sociala” si… evident, guvernantii… Avem guvernanti? Nu cred… Mie mi se par doar niste bisnitari. I-am ales noi? Personal, nu – dar majoritatea hotaraste! Ma pot lupta cu majoritatea? Ca individ singular, nu… Posibilitatea de a interzice trecerea frontierei celor care sunt infractori exista… Atunci cand sunt condamnati pentru furt, proxenetism s.a. sa li se interzica pentru “n” ani trecerea frontierei… Aceasta inseamna, evident, completarea unor dispozitii din codul penal. Ar insemna ingradirea unor drepturi fundamentale? Ma gandesc ca nu… din moment ce exista interdictii asemanatoare - cum ar fi interzicerea de a parasi localitatea…
Eu cred ca inseamna limitarea unor libertati si nu vad cum sa fie justificata.
Interdictia de a parasi tara/localitatea este instituita pentru perioada in care persoana e cercetata si e justificata de necesitatea obiectiva ca persoana invinuita/inculpata sa fie la dispozitia autoritatilor pana la terminarea procesului penal sau pana se dovedeste ca nu e un risc ori pericol social.

Interdictia eventuala de a parasi tara pentru condamnati, in speta pentru anumite infractiuni explicit determinate, nu vad cum ar putea fi justificata obiectiv.
Nu vad de ce sa mi se puna limitari ale libertatii mele de miscare si/sau stabilire a domiciliului pentru ca am furat, dar altuia cu vatamare din culpa nu...
Problema e daca nu cumva incalca drepturi fundamentale sau cum putem noi justifica aceasta interdictie.

Personal, mie imi par incalcari nejustificate de drepturi, reactii emotionale, asemanatoare politicii italienesti de recensamant al rromilor...
Si nu spun de politica italienilor, ci de politica din Italia sau italieneasca... pentru a fi "politicaly correct".
Cand o guvernare nu face fata unei realitati sociale care tinde a se generaliza, e normal sa existe si pareri extremiste ale societatii respective.
E normala, zic eu, si reactia din Franta sau Italia... asa cum reactie negativa a fost si la "invazia" marocanilor in Franta de acum ceva timp... azi sunt ca fratii cu toti imigrantii din aceeasi tara, dar atunci a fost tot e reactie sociala semnificativa.

Exista si o perioada de adaptare a regulilor sociale la noua realitate, dupa care si rromii, si marocanii... vom trai ca fratii! =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reactii vehemente handsu handsu Ce parere aveti despre politica est-europeana (\"expusa\" de Madonna si urmata de reactii vehemente din partea publicului) privind minoritatea roma ? Trebuie ... (vezi toată discuția)
8 aprilie - ziua internationala a rromilor trope_doi trope_doi Ziua internationala a rromilor se sarbatoreste in fiecare an la inceputul lunii Aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat nastere la Londra, in 1971, ... (vezi toată discuția)
Actiune a politiei romane in franta GEO GEO GEO GEO GEO GEO buna ziua, va rog sa informati pe site-ul dvs despre actiunea pe care o face politia romana in franta la ora actuala la adresa romanilor care sunt stabiliti ... (vezi toată discuția)