avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume de familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume de familie

Buna seara,

As dori consultarea dvs intr-o problema ce implica schimbarea numelui de familie.
Motivul acestei decizii este detaliat in cele ce urmeaza.
Stra-stra-bunicul meu este un renumit descoperitor de origine germana (din motive personale nu voi face public acest nume).
Din anumite motive istorice, urmasii stra-stra-bunicului (si anume strabunicul meu) au ajuns pe teritoriul Romaniei si s-au stabilit aici. Ca urmare a celui de-al doilea razboi mondial, si a patrunderii pe teritoriul Romaniei a Armatei Rosii, bunicii mei s-au temut ca numele de origine germana sa nu le provoace neplaceri, si astfel au aranjat cu o cunostiinta, infierea de catre aceasta si implicit modificarea numelui prin preluarea numelui acesteia (la acel moment tatal meu era nascut si i s-a schimbat de asemenea numele).
Prin urmare in ziua de astazi eu port numele mostenit in urma infierii. Intrebarea mea este daca pot solicita schimbarea numelui in cel anterior infierii (numele stra-strabunicului meu de origine germana).
De asemenea, in cazul in care acest demers este unul de succes, sunt interesat de obtinerea unor drepturi de proprietate intelectuala asupra descoperirii stra-strabunicului meu, avand in considerare faptul ca in ziua de azi cateva concerne de talie internationala poarta in denumirea lor, numele descoperirii stra-strabunicului meu.
Va multumesc!
Radu
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 23:18, 20 Aprilie 2010
Drepturile de autor puteti sa le obtineti in calitate de mostenitor legal, nu daca va schimbati numele.
Care poate fi schimbat pe cale administrativa si puteti incerca, in baza Ordonantei nr. 41/30 ian. 2003 art. 4 lit. m "alte cazuri temeinic justificate". Dar ramane la aprecierea instantei...
daca s-a facut o infiere cu efecte depline, bunicul ( sau cine a fost infiat de cunostinta) nu-l mai mosteneste pe stra- stra
Drepturile de autor se obtin in tara sau se stabilesc de catre o instanta internationala?
Descoperirea a fost facuta pe teritoriul Germaniei.
In ce masura aprecierea instantei poate fi defavorabila? Care sunt elementele care trebuiesc prezentate in fata instantei astfel incat sa fie o decizie favorabila?
Va multumesc!

adutescu a scris:

Drepturile de autor puteti sa le obtineti in calitate de mostenitor legal, nu daca va schimbati numele.
Care poate fi schimbat pe cale administrativa si puteti incerca, in baza Ordonantei nr. 41/30 ian. 2003 art. 4 lit. m "alte cazuri temeinic justificate". Dar ramane la aprecierea instantei...


Corecta afirmatia lui gi-jane, dar avand in vedere perioada cand s-a facut adoptia si motivele, cred ca ramane de discutat.

De principiu, motivele intemeiate sunt altele decat cele mentionate la art. 4 lit. a-l :)
Eu va recomand sa luati legatura cu un avocat, el va sti cum sa formuleze actiunea in asa fel incat sa existe toate sansele sa fie admisa.
Pt cealalta actiune, daca doriti o legatura cu un avocat roman din Stuttgart trimiteti-mi mesaj privat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nume de familie scris gresit rome_walter rome_walter Strabunicii mei aveau numele de familie walter iar de la bunicii mei s-a modificat pe valter. Am intrebat pe un unchi mai in varsta de ce s-a schimbat si a zis ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume pe cale administrativa ContSters112794 ContSters112794 Buna seara, va rog sa analizati subiectul expus mai jos si de asemenea as aprecia foarte mult daca as obtine unele raspunsuri (raspunsuri pe care incerc sa ... (vezi toată discuția)
Ortografiere nume aav aav Buna ziua, Va rog sa imi acordati putin sprijin, deoarece am unele neintelegeri referitoare la ortografierea numelui meu de familie. Strabunicul meu, a ... (vezi toată discuția)