avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor in caz de deces
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor in caz de deces

Neata!In cazul in care am doi angajati(frati) care-mi prezinta un certificat deces al mamei cui acord ajutorul: la amandoi sau unuia singur?multumesc
Cel mai recent răspuns: boerica , utilizator 09:37, 21 Aprilie 2010
CCMUN, art. 51 lit d) prevede ca acest ajutor se acorda la nivelul unui salariu mediu pe unitate la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.

Deci, cf acestei prevederi, salariatul trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere ca a avut in ingrijire persoana decedata. Care din cei 2 frati a avut in ingrijire persoana decedata?
SECTIUNEA 5: Ajutorul de deces
Art. 126
(1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul, în conditiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, oricare persoana care face aceasta dovada.»
Art. 127
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie aflat în întretinerea sa si care nu are un drept propriu de asigurari sociale.
In concluzie daca nici unul dintre cei doi fii nu o aveau pe mama in intretinere, nici unul nu beneficiaza de ajutor de deces.

Ajutorul de inmormantare
Art. 51
În afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate în întretinerea salariatului.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Aprilie 2010
boerica, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de deces p_andra_nicoleta p_andra_nicoleta Buna ziua!!! Am si eu o intrebare in legatura cu ajutorul de deces : In cazul unui decedat la varsta de 23 de ani, care nu era angajat la momentul decesului, ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces cocuta1973 cocuta1973 Buna ziua, Am si eu un salariat caruia i-a decedat copilul. Copilul avea 2 luni. Intrebarea mea este daca institutia ii poate acorda ajutor de deces si in ... (vezi toată discuția)
Deces vichisor vichisor Nu stiu daca am postat bine aici,imi cer scuze daca nu.Acum 2 zile unui coleg al meu i-a decedat tatal si vrea sa stie daca firma la care lucram este obligata ... (vezi toată discuția)