Buna ziua!!!
Am si eu o intrebare in legatura cu ajutorul de deces : In cazul unui decedat la varsta de 23 de ani, care nu era angajat la momentul decesului, neavand nici somaj, avand pe cartea de munca doar 7 luni lucrate , este posibil ca tatal lui, angajat fiind, sa primeasca vreun ajutor de deces?
Subiectul acesta ma intereseaza deoarece parintii baiatului au venituri de doar 500 lei pe luna, iar nici unul din fratii lui nu au alt venit. Este posibil ca aceasta familie sa beneficieze de vreun ajutor din partea statului?
Am citit mai multe articole dar nu am gasit nimic care sa ma la mureasca.
Legea 19/2000
ART. 127 (1) Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie aflat in intretinerea sa si care nu are un drept propriu de asigurari sociale.
(2) Se considera membru de familie, in sensul prezentei legi:
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.
In cazul de fata, avea peste 18 ani si era capabil de munca, doar ca nu era asigurat. Familia nu primeste absolut nimic, macar pentru ca a muncit 7 luni.
Si tatal lui este singurul asigurat, cu un salariu sub medie.
Tatalui angajat i se cuvine un ajutor de inmormantare(altul decat ajutorul de deces) de la unitatea unde munceste conform art.51 lit.d din CCMuN :
Art. 51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
d) un salariu mediu pe unitate plătit de unitate la decesul soţului sau soţiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate în întreţinerea salariatului.