avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cuantum spor repaus saptamanal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cuantum spor repaus saptamanal

Buna ziua,
Codul Muncii nu prevede cuantumul sporului pe timpul repausului saptamanal, art.132 (3).
Art.41(3) lit.c spune ca sporul pentru zilele libere este de 100% din salariul de baza.
Parerile inspectorilor ITM sunt impartie: unii spun ca pot sa le acord si 1% altii merg pe varianta de 100%.
Parerea dvs care este?
Acest spor se poate include in salariul de baza, si daca da cum? Prin act aditional la contractul de munca, Regulament intern sau Contract colectiv munca?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ursuletroz , utilizator 11:51, 21 Aprilie 2010
Daca va referiti la faptul ca angajatul lucreaza in mod frecvent in week-end si are cele 2 zile libere consecutive in alte zile ale saptamanii, se acorda un spor la salariu care este negociat. El poate fi chiar 1% din salariul lunar brut daca asa se inteleg partile.
1. Se face act aditional prin care se stabileste ca se va acorda un spor la salariu de x% pentru faptul ca angajatul lucreaza in mod frecvent in week-end si beneficiaza de zile libere in alte 2 zile din saptamana.
2. Se inregistreaza la ITM.
3. Pe statul de plata apare separat acest spor de week-end, se include in venitul realizat si se impoziteaza.
Situatia este in felul urmator: angajatii lucreaza in ture 12 ore urmata de o zi de repaus de 24 ore. Astfel incat, (ex. luna martie) din 31 zile angajatul lucreaza 15 zile, iar 16 sunt libere. Prinde doua sambete si doua duminici pe luna.
Multumesc,
Salariatul care lucreaza in mod frecvent in zilele de repaus saptamanal (adica samabata si duminica) si primeste libere in alte zile va fi remunerat 100% + un spor stabilit in conditiile art. 132 alin. (3) din Codul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor pentru lucru in week-end piciul piciul sporul pe care il acord pentru lucrul in week-end urmat de doua zile libere il aplic doar pentru zilele lucrate in week-end, nu pentru toate zilele ... (vezi toată discuția)
Subiect sensibil la controlul itm - art 132, (3) cm anca55 anca55 Am observat ca inspectorii ITM verifica in mod special respectarea art 132, (3) din Codul Muncii - acordarea unui spor pentru \"deranjul\" celor care muncesc ... (vezi toată discuția)
Ore muncite pe saptamana tulceanul tulceanul spuneti-mi ,va rog, cate ore muncite rezulta pe saptamana cand se efectuiaza astfel : luni=12 ore;miercuri= 12 ore; vineri = 12 ore ; sambata = 5 ore; ... (vezi toată discuția)